Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 17.

Az ISIS terrorszervezet megrohamozta Palmyra ősi városát

2015. 05. 17.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet az offenzívájának harmadik napján megtámadta az Al-Amurijah kerületet, ahol újra megszállta a térség északi részét mielőtt a Szíriai Arab Légierő többszörös csapásai visszavonulásra kényszerítette őket észak felé.

Az Al-Amurijah kerület elleni rohamuk során az ISIS fegyveresei betörtek a tiszti lakótelepre és tüzet nyitottak polgári személyekre, akik otthonaikban kerestek fedezéket. Ez a kíméletlen támadás 32 polgári személy halálát okozta, közözzük nőkét, gyerekekét és idősekét. Őket azután fedezték fel mikor a Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta és megtisztította a körzetet.

Az Al-Amuriajh kerületből történő visszavonulásuk után az ISIS terroristák megpróbálták megtámadni a Szíriai Arab Fegyveres Erők ellenőrzése alatt lévő Palmyra Légi Bázist; azonban két erőteljes roham után az ISIS terroristái sikertelenül próbálták meg áttörni a Szíriai Légvédelem erődítéseit a déli védelmi vonalon, ennek eredményeként kénytelenek voltak visszavonulni a légi bázistól.

A nap folyamán az ISIS fegyveresei képtelenek voltak áttörni a Szíriai Arab Hadsereg arconalának védelmét; azonban ezután a hadászatilag fontos fekvésű Palmyra vára felé fordultak, ahol megpróbálták ellenőrzésük alá venni a történelmi emlékekben gazdag területet, de sikertelenek voltak a beszivárgási kísérleteik egész péntek éjjel.

Észak-keletre Palmyra városától a Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya együttműködve a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) helyi kontingensével folytatta ellenoffenzíváját Al-Szikhanah településnél, előrenyomulva a külső negyedekig pénteken alkonyat beállta előtt.

Egy katonai forrás szerint a Szíriai Arab Hadsereg különleges műveleti erőinek egysége, a Liva Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok: dandár jogállású különleges rendeltetésű magasabb egység) megérkezett Palmyrába, hogy visszaverje az ISIS terrorszervezet nagy kiterjedésű offenzíváját ez említett településnél Homsz tartomány keleti részén.

Hosszú éjszakai harcok Palmyra ősi városának a védelmében

Szombaton reggel az Al-Masdar internetes arab hírújságnak sikerült kapcsolatba lépni a Szíriai Arab Hadsereg különleges rendeltetésű alakulatából, a Liva Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok) állományából egy forrással a jelenleg az ősi szíriai Palymra (Tadmur) város térségében zajló hadműveletekkel kapcsolatban Homsz tartomány keleti részéből.

A hadszíntéri forrás a Sivatagi Sólymok állományából jelentette, hogy heves tűzharc volt a Szíriai Arab Fegyveres Erők és az “Iraki és Levantei Iszlám Állam”ISIS) nevű terrorszervezet között az egész éjszaka folyamán, pontosabban harcokat jelentettek a Palmyra Nemzeti Kórház környékéről,a Bakhitan ellenőrző pont közeléből és az Al-Athrijah várnál a Kajszun-hegy alatt.

A reggel 06.30 óra körül befejeződött intenzív tűzpárbajok után szombat reggel a Szíriai Arab Fegyveres Erők teljesen az ellenőrzésük alatt tartják Palmyra egész városát és az Al-Amurijah körzetet; ezekben az éjszakai összecsapások több mint 30 ellenséges ISIS terroristát likvidáltak a katonák és megsemmisítettek 3 páncélozott járművet, amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépfegyverekkel voltak felszerelve.

Miután az ISIS terroristák nem tudták áttörni az ősi várost védő külső harcállásokat, véletlenszerűen elkezdték lőni rakétákkal és aknavető gránátokkal Palmyra tűzvonalhoz közelebbi lakónegyedeit. Erre válaszul a Szíriai Arab Légierő gyorsan több légi csapást mért az éjjeli órákban a visszavonuló ISIS fegyveresek tüzelőállásinak megsemmisítésére.

Egy katonai forrás szerint a Szíriai Arab Fegyveres Erők 9 gyermeket fedeztek fel az Al-Amurijah kerületben az ISIS terroristák által legyilkolt 32 polgári személy holtestei között. Jelenleg még azonosítják őket, de az áldozatok testén a szemtanúk lövedékek roncsolásainak nyomait fedezték, sok átütött sebbel.

Jelenleg a helyzet nyugodt Palmyra városában és környékén, a Szíriai Arab Fegyveres Erők biztosították a város összes külső védművét és katonai létesítményeit; azonban ISIS terroristák még mindig jelen vannak a várostól nyugatra lévő ősi romok környékén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑