Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 28.

Az ISIS terrorszervezet megtámadta Kobani (Aleppo tartomány) és Al-Haszakah városokat

2015. 06. 28.

Észak Szíria lángokba borult ma reggelre, mert az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” néven ismert terrorszervezet nagy méretű támadásokat indított azért, hogy elfoglalja a kurd többségű Kobani (Ajn Al-Arab) városát Aleppo tartományban és Al-Haszakah tartomány székhelyét.

Kobani (Ajn Al-Arab):

A terroristák már betörtek Kobaniba a déli peremén arra kényszerítve a kurd Népi Védelmi Bizottságokat (YPG), hogy ide összpontosítsák erőiket a nagy erejű rohamok elhárítására. Mióta a YPG visszafoglalta Kobanit ez az első alkalom, hogy az ISIS fegyveresek támadnak. Az ISIS támadásának a célja, hogy a kurdok és a Szíriai Arab Hadsereg elvonja erői a támadó arcvonalakról. A kurdok (YPG) a napokban foglalták el a kulcsfontosságú Tal Abiad határátkelőt Aleppo tartományban és Ajn Issza városát a Liwa 93 bázissal és tovább nyomultak előre az ISIS megszállás alatt lévő Al-Rakka tartományba. A Szíriai Arab Hadsereg pedig Kelet-Homszban foglalt vissza jelentős olajforrásokat és nyomult előre Palmüra körzetéig.

Al-Haszakah:

Tegnap éjjel a Szíriai Arab Hadsereg 4. Páncélos Hadosztály 154. Dandár alegységei, a Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Baasz Zászlóaljak már visszavertek egy nagy erejű ISIS támadást a város déli peremén. Megakadályozva egy öngyilkos merényletet a Panoráma ellenőrző pontnál, az Al-Ahdat Börtön épületénél, valamit Al-Daudijah, Rad Sharka településeknél.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” terrorszervezet egy újabb rohamsorozatba kezdett Al-Haszakah tartomány fővárosa ellen ma hajnalban! Jelenleg a terrorszervezet képes volt beszivárogni a Nemzetvédelmi Erők (NDF) erődítésein az Al-Haszakah Nemzeti Kórház és egy iskola közelében a város nyugati (!) peremén.

Egy katonai forrás szerint Al-Haszakah tartományból a fegyveres ISIS terroristák együttműködtek több alvó sejttel a városon belülről, amíg a védelem figyelme a gyakran támadott déli szektorokra terjedt ki. Ezek az alvó terrorista sejtek támogatták a terrorista csoportokat, hogy beszivárgásukhoz átjárót keressenek, ezután meg tudtak szállni két épülettömböt a város nyugati peremén.

A forrás a továbbiakban elmondta, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 4. Páncélos hadosztály 154. Dandár alegysége, a Nemzetvédelmi Erők, valamint a Baath Zászlóaljak felvették a harcot a betolakodókkal és több erősítést kéretek Al-Khamishli körzetéből annak érdekében, hogy minél előbb el tudják űzni a városba ma reggel beszivárgott ellenséges fegyvereseket.

Mostanáig az ISIS fegyveresei a tartományi fővároson belül barikádozták el magukat; azonban kemény harcok vannak a város nyugati peremén, amikor a Szíriai Fegyveres Erők hozzáfogtak a terroristák által megszállt körzet megtisztításához.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaszorítja az ISIS fegyvereseket Al-Haszakah városából

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet csütörtök reggel hirtelen támadást indított Al-Haszakah város nyugati szektora ellen meglepve a Szíriai Fegyveres Erőket, ahol a vahabita fegyveresek be tudtak szivárogni a védelmi vonalon az Al-Nashwa és Al-Lilijah kerületekbe és teljesen ellenőrzésük alá vonták azokat.

Amikor az összecsapások felerősödtek az Al-Haszakah városi stadion közelében akkor a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Hadsereg Sivatagi Sólymok Dandárának erősítése benyomult a tartományi fővárosba, hogy segítse a Szíriai Arab Hadsereg 3. Páncélos Hadosztály 123. Ezredét és a 154. Dandárt, hogy kiszorítsák a beözönlő ellenséges fegyvereseket a két megszállt kerületből.

A nemzetvédelmisek és a Sivatagi Sólymok erősítésének megérkezését követően a Szíriai Fegyveres Erők képesek voltak visszaszorítani az ISIS terroristákat és visszafoglalni az Al-Lilijah kerületet és az Al-Nishwa kerület felét csütörtökön az éj leszállta előtt.

A sikeres ellentámadás ellenére Al-Haszakah nyugati peremén, a Szíriai Fegyveres Erőknek az ISIS terroristák nagy erejű támadásával kellett szembeszállniuk az Al-Ahdath Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézeténél a déli peremen, ahol 5 órahosszán át tartó heves tűzharc tört ki a szemben álló felek között, miután a Hadsereg végül visszaverte a támadást.

Ez a támadás Al-Haszakah tartomány fővárosa ellen az egyik legveszélyesebb és leghatékonyabb volt a megelőző támadásokhoz képest, amikor az ISIS terrorszervezet nagyon előretört az elmúlt 24 órában.

Viszont a hadsereg, a Nemzetvédelmi Erők, a Baath Zászlóaljak és szövetséges asszír keresztény nem hagyták el a tartomány fővárosát.

 

A kurdok kiűzték az IszlámÁllam terroristáit Kobaniból

A szíriai Kobanit védő kurd fegyveresek kiűzték szombatra virradóan a városból az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet embereit, akik két nappal korábban betörtek oda – állították aktivisták, akiknek a beszámolói alapján legalább 170 civil halt meg a két napban.

Ennek ellenére az összecsapások még szombaton is tartottak a felek között a várostól délre és nyugatra Musztafa Bali kurd aktivista és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint.

Az OSDH azt közölte, hogy 174 civil vesztette életét a harcokban, a kurd aktivista viszont azt állította, hogy több mint 200, és elképzelhető, hogy még több, mert az áldozatok felkutatása még nem fejeződött be.

A londoni központú szervezet szerint az ISIS tömegmészárlást hajtott végre Kobaniban és annak környékén. A dzsihadisták ezt megelőzően csak egy esetben öltek meg ennél is több civilt az országban. Egészségügyi források és lakosok elmondták pénteken, hogy a dzsihadisták gyakorlatilag kivégezték ezeket a lakosokat – köztük nőket és gyerekeket – saját otthonukban, illetve orvlövészek áldozatai lettek, vagy rakétatalálat érte őket.

Az ISIS fegyveresei először tavaly foglalták el a kurdok lakta határváros egy részét, de a kurd fegyveresek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával négyhavi heves harcok árán januárban kiűzték őket a városból.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑