Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 06. 11.

Az ISIS terrorszervezet nagy kiterjedésű területeket veszített el Rakka és Homsz tartományokban

2017. 06. 11.

Rakka tartományban a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai elérték az USA támogatta úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erőket” (SDF) nyugatra Tabakatól, miután felszabadítottak két tucatnyi falut, közöttük Rumthan, Bir Mulajhan, Shatnah, Al-Kuszur, Al-Muhaddad, Dzsubb Al-Khafi és Huszain Mikhallaf településeket, délre Maszkanah várostól.

A szíriai kormánycsapatok az ISIS terroristák teljes visszavonulása után birtokba vették a területet. Mostanára a Tigris Alakulatok tovább képesek nyomulni az Ithrija-Tabaka közötti útvonal irányába, és folytatni a Khanasszertől keletre fekvő területek megtisztítását. Ez lehetővé teszi, hogy lerövidítsék a frontvonalat és állásokat foglaljanak az ISIS terrorszervezet elleni harchoz a Szalamijah-Palmyra országút mentén.

A hadsereg terjeszkedése Rakka tartományban arra ösztönözheti a kurdok vezette erőket (SDF), hogy bekerítsék az ISIS terrorista entitás által megszállt tartományi fővárost déli irányból is, és meggátolják a vahhabita terroristák kitörését az ostromlott városból.

Homsz tartományban a hadsereg felszabadította Abbaszijah térségét, Hamamt Zenobia térségét és Ulanijah falut Palmyrától (Tamdurtól) délre. A hadsereg előretörését az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő kemény légi csapásai támogatták.

A Damaszkusz tartományi sivatagban a kormánycsapatok ellenőrzésük alá vonták Dawkah térségét, megteremtve a feltételeit az USA támogatta dzsihádisták által megszállt Bir Al-Kasszab és Al-Szafa elleni támadásnak.

Csütörtökön az USA vezette koalíció újra megtámadta a Szíriai Arab Hadsereget és szövetségeseit Al.Tanf közelében. A légi csapásban néhány technikai eszköz semmisült meg Khirbet Al-Shami körzetében, a Damaszkusz-Bagdad főútvonalon, 40 kilométerre a megszálló amerikaiak táborától.

Az amerikai nyilatkozat szerint a koalíciójuk katonai repülőgépei ezenkívül lelőttek egy közepes méretű pilóta nélküli légi járművet, amely az USA vezette erők és dzsihádisták állásait vette célba. A drón valószínűleg egy iráni gyártmányú “Shahhed-129” UCAV volt (harci drón, irányított rakéta fegyverzettel felszerelve).

Eközben az SDF (kurdok vezette erők) elfoglalták a 17. Hadosztály parancsnokság egykori bázisát, északra Rakkatól és folytatták az előretörést a város ellen. Az USA vezette koalíció (Operation Inherent Resolve) szerint körülbelül 2500 fő ISIS terrorista van a városban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑