Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 03. 07.

Az Iszlám Állam az egyiptomi üdülőhelyek elleni támadásra buzdít

2018. 03. 07.

Az Iszlám Állam felszólította híveit, hogy égessék fel és borítsák be vérrel az egyiptomi üdülőhelyeket és lehetőleg minél több külföldi túszt ejtsenek. Egyiptomban a Sínai-félszigeten aktív dzsihadista csoportok ugyanis elég közel vannak az olyan üdülőhelyekhez mint például Sharm El-Sheikh, Dahab, Nuweiba.

Az Arab Tavasz eseményei és a Mubarak rendszer bukása idején ezeken a helyeken jelentősen csökkent a turisták létszáma és a történtek évekre visszavetették az egyiptomi turizmust. Az utóbbi években azonban ezeken az üdülőhelyeken és Egyiptom más területein is javulás volt tapasztalható és újból felélénkült az idegenforgalom, mely Egyiptom egyik legfontosabb bevételi forrása és milliók számára biztosít munkát és megélhetést az észak-afrikai országban.

Az ISIS, és más terrorista csoportok célja az, hogy a turizmus bedöntésével anyagi károkat okozzanak az egyiptomi gazdaságnak és a kormánynak, mely jelentős hadműveleteket folytat az iszlamista szélsőséges csoportok ellen. A helyzet ugyanez volt az 1990-es években, amikor is a turisták elleni támadásokkal próbáltak csapást mérni a gazdaságra és a Mubarak rendszerre. (Például 1997-ben Luxorban, amikor 62 turistát mészároltak le szalafista szélsőségesek.) Akkor azonban a kormány visszavágott és keményen megtorolta ezeket a cselekményeket. Az elfogott terroristákat minden esetben kivégezték. A Mubarak éra biztonsági intézkedései évekre, sőt majdnem két évtizedre biztosították az idegenforgalom zavartalan működését. A szigorú intézkedések és a komoly büntetések hatására a 2000-es években már csak elvétve fordultak elő külföldiek ellen elkövetett terror cselekmények.

A mostani felhívásban a terrorszervezet kihangsúlyozza, hogy kifejezetten az ide látogató keresztény turisták ellen kell támadásokat végrehajtani és a vagyonukat is meg kell szerezni. Az iszlamista szélsőségesek a Sínai-félszigeten az egyiptomi kopt keresztényeket is támadják, akiknek többsége már elmenekült onnan az utóbbi években kezdődött erőszakos cselekmények miatt.

Az üggyel kapcsolatban a brit külügyminisztérium azt nyilatkozta, hogy ,,nagy a valószínűsége,, egy a Vörös-tenger térségében található üdülőközpontok elleni támadásnak. Ezért felszólítják az ott tartózkodó brit turistákat, hogy kerüljék a nagy tömeget, illetve csoportosulásokat, valamint a vallási jellegű ünnepségeket és rendezvényeket. Az egyiptomi hadsereg azonban az utóbbi hetekben jelentős hadműveletekbe kezdett a Sínai-félszigeten az iszlám szélsőségesekkel szemben és az egyiptomi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a terrorista csoportokat mielőbb felszámolja.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, The Sun

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑