Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 09. 01.

Az Iszlám Állam nyomdokaiban – Bezárták a keresztény iskolákat a szíriai kurdok

2018. 09. 01.

Az amerikai támogatású  kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők fegyveresei  bevezették a keresztény és a szír közösségek iskoláinak bezárását Kamishliben. A félkatonai szervezet erővel elfojtotta a diákok szüleinek tüntetését a döntés ellen.

Az Eufráteszen túli  Jazira régiót megszálló  önként kinevezett kormányának kurd autonómiára törekvő erői által előírt új iskolai tantervet, amely bevezeti a kurd nyelv kötelező tanítását minden oktatási intézményben, nem alkalmazták az érintett iskolákban. Ezzel az indokkal zárták be a keresztény iskolákat kedden Kamishliben, Szíria észak-keleti Haszakah tartományában.

Előzmények

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség egy közelmúltbeli rendelete előírta a  helyi közösségektől, hogy iskolai programjaikat hangolják össze a kurd autonóm törekvéseket támogató új iskolai tantervekkel.

Már augusztus első napjaiban bezártak egy keresztény iskolát Derbiseye városban, miután az intézmény vezetése elutasította, hogy alkalmazza a kurd nyelv és kultúra tanításán alapuló tantervet. Hasztalannak bizonyult a diákok szüleinek tiltakozása is a Szűz Máriáról elnevezett kamishli ortodox templom előtt, ahol a keresztény iskolák bezárása ellen tüntettek. A milícia tűzfegyverekkel oszlatta fel a felvonulást.

Templomban tüntetnek a szír keresztények:

 


A szíriai gyermekek oktatás nélkül

A hét éve tartó fegyveres konfliktus miatt közel három millió szíriai gyermek nem jár iskolába. Vannak közöttük olyanok, akik sohasem jártak iskolába, mások pedig hét évet vesztettek az oktatási rendszerben a háború miatt. A negatív adatok ellenére, öt millió szíriai gyermek azonban továbbra is hozzáfér az oktatáshoz az állami iskolákban az ország egyes részein.

Az egész város tüntetett a kurdok keresztényellenes rendeletei ellen:

.

A kizsákmányolás veszélye

A Kamishliben történt insidens azonban azzal fenyeget, hogy kurdok által megszállt Kelet-Szíria más városaiban is sor kerülhet hasonló esetre. Ez tovább súlyosbítaná azoknak a gyermekek a már amúgy is kedvezőtlen helyzetét, akik nem jutnak hozzá az oktatáshoz.

A kurdok éles fegyvert használtak a tüntetés feloszlatására: 

Az iskolába nem járó gyermekek közel 40%-a 15-17 év közötti. Ez pedig elkerülhetetlenül a kizsákmányolás prédájává teszi őket: korai házasságok, beszervezés a konfliktusokba, gyermekmunka. Gyakran a szülőknek nincs gazdasági erőforrása arra, hogy oktatást biztosítsanak a gyermekeiknek vagy ahogy mégy gyakrabban előfordul, a hiányzó infrastruktúra, intézmények határozzák meg a gyermekek jövőjét.

A konfliktus kezdete óta számos iskolát megtámadtak és minden harmadik iskola használhatatlanná vált, mert lerombolták, megrongálták vagy katonai célokra illetve kitelepített családok elszállásolására hasznosították.

Forrás: Vaticannews

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑