Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 11. 03.

Az Iszlám Állam óriási veszélyt jelent Irak olajiparára

2015. 11. 03.

Az Iszlám Állam előretörései napi 400,000 hordó olaj veszteséget okoznak Iraknak mondta egy a Sputnik hírügynökségnek adott interjújában Assem Jihad Irak Olajügyi Minisztériumának szóvivője.

„Az Iszlám Állam lerombolta z iraki olajvállalatokat és csővezetékeket… milliárd dolláros károkat okozva ezzel. Irak napi 300,000-400,000 hordó olaj veszteséget számol az Iszlám Állam akciói miatt,” mondta a szóvivő.

Mindazonáltal Jihad szerint az iraki hadseregnek sikerült visszaszereznie majdnem az összes olaj tartalékot az Iszlám Állam kezeiből.

A Hadsereg és a biztonsági erők sikeresen kihajtották az Iszlám Államot a Szaladin Kormányzóság területéről. Jelen pillanatban az iszlám Állam csak egy csekély számú olajmezőt tart ellenőrzése alatt Ninivé Kormányzóságban. A szóvivő azt magyarázta el, hogy az ISIS képtelen volt olajmezőket fejleszteni, mert azok technikai szaktudást igényelnek.

Az Iszlám Államnak más jövedelmei is vannak az olaj fosztogatáson kívül, tette hozzá Jihad.

„ A Pentagon szerint rengeteg adományra támaszkodik a terrorszervezet, de emellett fekete piaci üzletekből is finanszírozzák magukat, mint pl. az embercsempészet.”–  mondta a Pentagon szóvivője John Kirby altengernagy.

Tavaly az IS elfoglaltaz Bagdad legnagyobb olajfinomítóját, de a kormányerők azóta egy októberi hadművelet során visszafoglalták.

Az OPEC szerint Irak szeptemberi olajtermelése 4.14 millió hordó volt ezzel az olaj kartell második legnagyobb nyersolaj termelő országa Szaúd-Arábia után.

Az iraki erők folyamatosan vívnak harcokat az Iszlám Állam terroristái ellen.

Vasárnapi jelentések szerint az Iszlám Állam számos terroristája életét vesztette egy összecsapásban az iraki önkéntes erőkkel szemben Szamarra városában. A terrorcsoport tagjai már egy hete utat akartak törni Szamarrába de az iraki erők sikeresen visszaverték a támadásiakat.

Szombaton az iraki hadsereg biztosította Szamarra nyugati vidékét és az ISIS kemény akciói visszaverésre kerültek így megvédve a Síita szentélyeket, amik veszélyben forogtak.

Egy meg nem nevezett forrás szerint az USA felelős a terroristák szponzorálásáért, és azzal vádolta az USA vezette ISIS ellenes koalíciót, hogy megakadályozzák az önkéntes haderőket abban, hogy megtisztítsák Al-Anbar különböző régióit az ISIS terroristáitól.

 Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑