Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 03. 09.

Az Iszlám Állam rabszolgái

2015. 03. 09.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádistái már eddig is százezreket űztek el otthonukból. De ez még nem minden: több ezer jazidi nőt tettek szexrabszolgává, akiket iszlámra kényszerítenek. A CSI kiszabadult jazidikkel találkozott.

John Eibner, a CSI Közel-Kelet projektjének vezetője legutóbb Irakban tudott beszélni két jazidi nővel, akiket több ezer társukkal együtt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádistái raboltak el. A szíriai Rakka – az IÁ „fővárosa” – piacán szinte fillérekért árulják őket. A szerencsésebbeket magas váltságdíj fejében szabadon engedik.

Az egyik jazidi nőért, akivel a CSI Irakban találkozhatott, több millió forint értékű váltságdíjat fizettek ki.

Az elrabolt nők többségéből szexrabszolgát csinálnak. Az Iszlám Állam színes szórólapokon ismerteti a női rabszolgákkal való helyes bánásmódot. A szűzlányokat közvetlenül fogságba ejtésük után azonnal megerőszakolják. A lányokkal csak akkor lehet közösülni, ha már testileg érettek – „egyébként elég velük szex nélkül élvezkedni”.

Egyébként az IÁ többnyire nagy jelentőséget tulajdonít a jazidi rabszolgáknak. A dzsihádisták – nyilvánvaló biztonsági célzattal – a harcok közepette is jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy a nőket pár nap elteltével egyik helyről a másikra fuvarozzák. A szállításuk bonyolult logisztikát igényel, hiszen a nőknek ételt-italt kell biztosítani, gondoskodni kell mosakodásukról és tisztálkodásukról is. Mivel az iszlámisták kivégzik a jazidi férfiakat, így az ő segítségükre többé nem számíthatnak.

Áttérsz vagy meghalsz

A jazidi nőket veréssel kényszerítik az iszlám fölvételére. Az egyik kiszabadult nő elmondta John Eibnernek, hogy két hónapos fogsága idején nagyon jámbor muszlimnak tettette magát: mindig lelkiismeretesen elvégezte az imákat, és buzgón olvasta a Koránt. Viselkedésével elnyerte az iszlámisták bizalmát. Amikor néhány napra egyedül maradt, azonnal megszökött.

A Hamurabbi emberi jogi szervezet – a CSI bagdadi partnere – az utóbbi időben több hasonló esetet is dokumentált.

Átfogó megoldás jelenleg nem lehetséges. A rabszolgák kiszabadítása éppúgy lehetetlennek tűnik, mint az összes menekült visszajuttatása szülőföldjükre.

Az emberek fásultak, csalódottak és kiábrándultak. Sokan reménytelennek látják a jövőjüket, és csak egy érdekli őket: a kivándorlás. A CSI ahol lehetséges, továbbra is segít, hogy átvészeljék a telet, és emlékezteti őket: nyugati testvéreik nem feledkeznek meg róluk. Ám a szemünk előtt kibontakozó közel-keleti tragédia véglegesen csak nemzetközi összefogással oldható meg.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑