Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 12. 17.

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

2017. 12. 17.

A dzsihadisták Irakban és Szíriában az Európai Unióból származó fegyverekkel és lőszerekkel harcolnak.

A terrorszervezet által használt fegyverek több mint harmada az Európai Unió tagállamaiból származik – derült ki a fegyveres konfliktusok kutatásával foglalkozó intézet (Conflict Armament Research, CAR) legfrissebb jelentéséből. A fegyverek olyan gyárakból származnak, amelyek többek között Bulgáriában, Romániában és Németországban székelnek.

A szervezet 2014 és 2017 között több mint 40 ezer olyan “eszközt” elemzett, amelyeket az Iszlám Állam hagyott hátra. Voltak köztük fegyverek, lőszerek és robbanószerkezetekhez használt összetevők.

A jelentés szerint a terrorszervezet jelentős mennyiségű fegyvert szerzett be Kínából és Oroszországból is.

Európából sok esetben az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia vásárolt fegyvereket, amelyeket a szíriai ellenzéki erőknek szántak, de a harcok során a dzsihadisták kezére kerültek. A CAR például végigkövette egy tankelhárító sorsát, ami a gyárból kikerülve két hónapon belül az Egyesült Államokon és Szírián keresztül végül Irakban, az Iszlám Állam katonáinál kötött ki.

A fegyverkereskedők az út során sokszor megváltoztatják a fegyverek csomagolását és a rajtuk található márkajelzését.

A CAR kutatása több esetben büntetőeljáráshoz vezetett, mivel munkájuk során olyan szélsőséges iszlamistákra bukkantak, akik a fegyverutánpótlásért voltak felelősek.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑