Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2016. 03. 24.

Az Iszlám Állam terroristákat képez ki Európa ellen

2016. 03. 24.

A magát Iszlám Államnak nevező terroristacsoport állítólag mintegy 400 szélsőségest képzett ki azért, hogy Európában halálos támadásokat hajtsanak végre – ezt állítja az APTN hírügynökség.

Vélhetőleg olyan egymáshoz kapcsolódó terroristasejteket telepítenének Európába, mint amilyenek a brüsszeli és a párizsi véres merényleteket is elkövették.

„A jelenlegi helyzetben még mindig az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióban vagyunk Szíriában és Irakban, ami indirekt hatással van arra, hogy vitalizálja a külföldi harcosok létét. Úgy vélem, ebben a fázisban teljesen ébernek kell maradnunk ezzel a fajta fenyegetéssel kapcsolatban” – figyelmeztetett a szakértő, Didier Leroy, Royal Military Academy.

Hozzátette, hogy szerinte van elég jelentkező, akiket radikalizálni lehet. Európai és iraki hírszerzési információk szerint Szíriában, Irakban és valószínűleg a korábbi szovjet térségben is vannak olyan táborok, ahol ezeket a dzsihadistákat arra képzik ki, hogy támadásokat hajtsanak majd végre a Nyugaton.

A szíriai titkosszolgálatok már tavaly nyáron jelezték, hogy a menekültáradatot kihasználva terroristák is beszivároghatnak Európába. A szíriai katonai hírszerzés tavaly augusztusban jelentette, hogy napi 150-200 iszlamista fegyveres menekül át Törökországba és valószínűleg nyugat felé tartanak.

Annak ellenére, hogy a nyugati államok többsége évekkel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Damaszkusszal tavaly francia és német titkosszolgálatok a szír kollégáikkal felvették a kapcsolatot, hogy adatokhoz információkhoz jussanak a Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezetek esetleges európai sejtjeiről és kapcsolatairól.

Orientalista.hu  – Zenobia (Euronews nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑