Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2015. 05. 15.

Az Iszlám Állam új kiszemeltje Algéria

2015. 05. 15.

Az algériai titkosszolgálat több kódolt üzenetet szerzett meg, ami az Iszlám Állam és az algériai terrorista szervezetek váltottak egymással.

Algériában már évek óta problémát jelent a szélsőséges szalafista szervezetek tevékenységei. Az elmúlt hónapokban ezek a szervezetek, hűségesküd fogadtak az Iszlám Államnak, így megkezdődött az algir ISIS ágának a felfegvyerzése és a dzsihadistákkal való felduzzasztása.

Az algír hírszerzés együttműködve nyugati titkosszolgálatokkal, olyan  kódolt üzenetek birtokába jutott amit  az ISIS szóvivője Abu Mohamed Al-Aadnani írt Abu Aisa Al-Tunisinak az Akbah bin Nafeah brigád vezetőjének, és az Ansar Al-Saria vezetőinek.

Az üzenetekből kiderült, hogy az Iszlám Állam kiképzett vezetőkkel csoportosít át a szervezet szíriai, iraki, és líbiai ágaiból, a dzsihadistákat meg a szomszédos Tunéziából exportálja az Észak-Afrikai országba.

Az algír szárazföldi csapatok a légierő támogatásával offenzívába kezdett a fővárostól 350 km-re keletre ahol az Al-Kaida  algír ága Al-Atisam brigád tevékenykedik. A hadműveletet azután rendelték el,  miután az Al-Atisam  és a többi szervezet hűségesküdt tett az Iszlám Államnak.

A hadművelet hetekig is elhúzódhat, az algír hírszerzés együttműködik a marokkói és mauritániai titkosszolgálatokkal, hogy a közös határokat, minél jobban ellenőrizni tudják a beszivárgó terroristáktól.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑