Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 01. 26.

Az Iszlám Állam újabb nagyszabású terrortámadásokra készül Európában

2016. 01. 26.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet képessé vált arra, hogy nagyszabású merényleteket hajtson végre Európában, és a párizsi után további hasonló terrorcselekményekre készül a kontinensen – figyelmeztetett hétfőn az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) vezetője.

Rob Wainwright ismertette az Europol friss helyzetértékelését, amely szerint a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilícia új harci képességekre tett szert, és az Európai Unió tagállamaiban készül támadásokat merényleteket végrehajtani, különösen Franciaországban.

A jelentést készítő szakértők szerint elsősorban úgynevezett Mumbai-stílusú támadásokra kell készülni, amelyek “könnyű célpontok” ellen irányulnak. Mint írták, a novemberi párizsi merényletek és az orosz utasszállító októberi felrobbantása is azt jelzi, hogy az Iszlám Állam stratégiája kezd globálissá válni.

“Az Iszlám Állam képes és hajlandó is újabb támadásokat végrehajtani Európában” – hangsúlyozta Wainwright. “Természetesen a tagállami hatóságok mindegyike azon dolgozik, hogy ezeket megakadályozza” – tette hozzá.

Az illetékes amszterdami sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Hágában megkezdi működését az ügynökség európai terrorizmusellenes központja (ECTC), amelynek fő feladata a tagállami hatóságok közötti együttműködés fokozása lesz. A központ a tervek szerint abban segíti majd az Europolt, hogy jobban támogathassa a külföldi terrorista harcosok, a terrorizmus finanszírozása, az erőszakos szélsőséges online tartalmak, illetve a lőfegyverek tiltott kereskedelme elleni tagállami fellépéseket. Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos ennek kapcsán kijelentette, az ECTC fontos stratégiai eszköz az unió számára, hogy hatékonyabbá tegyék a terrorizmus elleni küzdelmet.

Franciaországot profi videón keresztül fenyegeti

Franciaországot fenyegeti az Iszlám Állam terrorszervezet legújabb, vasárnap saját honlapján közzétett videójában. A képsorokon a novemberi párizsi támadások kilenc elkövetője és utolsó üzeneteik láthatóak. A merényletek után elmenekült Salah Abdeslam nem szerepel a videóban.

A felvételeken éltetik a terroristákat: úgy ábrázolják őket, mint a kalifátus kilenc oroszlánját, akik feláldozták az életüket az ügyért. A videóban négy francia, három belga, és két iraki állampolgár szerepel. Ez utóbbiak Görögországon keresztül érkeztek Európába, hamis útlevéllel.

Ez a videó lehet az első bizonyíték arra, hogy a támadókat Szíriából küldte a terrorszervezet Párizsba. A képsorokon a párizsi támadók közül többen terepszínű ruhában láthatóak egy sivatagi helyszínen, még a franciaországi merényletek előtt.

A támadók közül többet is túszok lefejezése és lelövése, valamint más kegyetlenkedések közben is mutatják.

A bizarr, de profi kivitelezésű videóban a tettesek franciául mondják el fenyegető üzeneteiket.

A francia államfő úgy reagált a videóra, hogy hazája nem ijed meg semmitől:

“Azért hosszabbítottam meg a rendkívüli állapotot, mert tudom, hogy a veszély még mindig fennáll. De semmiben nem kötünk kompromisszumot. Sem a hazánk védelmében, sem a szabadságjogokban. Ezek a felvételek csak az elkövetőket minősítik.”

De a videó nem csak Franciaországnak szóló, hanem Nagy-Britanniának címzett fenyegetéseket is tartalmaz. A videó összefüggésbe hozza az Iszlám Állam állásai elleni nemzetközi légicsapásokat az európai terrortámadásokkal.

A videóban szerepel David Cameron brit miniszterelnök is, amint részvétet nyilvánít a francia népnek a támadások után. Ekkor egy képaláírás jelenik meg: “Bárki is áll a hitetlenek soraiban, kardunk célba veszi”.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. Az október 31-én Egyiptom felett felrobbantott orosz utasszállító repülőgép tragédiájában pedig 224 ember vesztette életét. Mindkét terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Orientalista – (MTI, Euronews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑