Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 11. 04.

Az Iszlám Államtól visszafoglalt karakusi székesegyházban celebráltak szentmisét( képek)

2016. 11. 04.

Juhanna Butrosz Mosé, az iraki Moszul szír katolikus érseke október 30-án mutatott be szentmisét a karakusi székesegyházban, miután az állami hadsereg az elmúlt hetekben visszafoglalta a legnagyobb iraki keresztény várost az Iszlám Államtól.

Két évvel azután, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái megszállták, Karakusban (más néven Bahdída vagy al-Hamdaníja), Irak legnagyobb keresztény városában először hangzottak el arámi nyelven a szent himnuszok október utolsó vasárnapján. A Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban Moszul, Kirkuk és Kurdisztán szír katolikus érseke celebrálta az első szentmisét a város visszafoglalása után.

A katedrális falain még olvashatók az Iszlám Állam-feliratok, a burkolaton láthatók a gyújtogatás nyomai, a padok fel vannak forgatva és a beszakadt tető darabjai is szanaszét hevernek. „Ha nem így találtuk volna, mint most, ha valóban teljesen lerombolták volna, Karakus lakosai nem akartak volna ismét belépni ide” – mondta Butrosz Mosé érsek, aki még Erbíl városában él „száműzetésben”.

„Ma azért gyűltünk itt össze, hogy megtisztítsuk ezt a várost az Iszlám Államnak és annak a gyűlöletnek a nyomaitól, amelynek mindannyian áldozatai voltunk. Nem léteznek nagy emberek és kis emberek, itt nincsenek királyok és rabszolgák. Ennek a mentalitásnak el kell tűnnie” – emelte ki a szír katolikus egyházi elöljáró homíliájában.

Az összecsapások nyomait magán viselő, felszabadított város még tele van katonákkal. „Az emberek a szívük mélyén szeretnének visszatérni, de mindenekelőtt újjá kell építeni az infrastruktúrát” – hangoztatta  Butrosz Mosé.

Az első feladat azonban az, hogy a biztonsági erők megtisztítsák a várost a dzsihadisták által hátrahagyott taposóaknáktól.

.

Orientalista.hu – Magyar Kurír Fotók: This is Christian Iraq

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑