Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 06. 12.

Az iszlám fundamentalizmus célt ad az elégedetleneknek

2017. 06. 12.

A legjellemzőbb, hogy elégedetlen társadalmi csoport termel ki magából terroristákat, és ehhez kell az iszlám fundamentalizmus, amely ad egyfajta célt számukra – mondta Sógor Dániel arabista a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Csak az elmúlt 1 hét alatt 20 ember életét vette el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. Londonban és Teheránban gyilkoltak, közel 100-an megsebesültek. Mindeközben folyik az iszlám vallás egyik legszentebb ünnepe, a Ramadán, amely a test és lélek megtisztulásáról szól, és amelynek ideje alatt tartózkodni kell az erőszaktól és a dühtől.

A terrorszervezet idén is közzétette gyilkolásra buzdító videó felvételét a vallási ünnep kezdetén. Sajtóértesülések szerint a hangüzenet, melyet titkosított chat csoportokban és a közösségi médiákon terjesztenek, idén a „Hol vannak a háború oroszlánjai?” címet kapta. Ebben a terrorszervezet totális háborút hirdet a nyugati világ ellen.

Atomfegyverek is veszélybe kerülhetnek

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában felidézte: az Iszlám Állam az al-Kaidából nőtt ki, mivel ez utóbbi szervezet egyik helyettes vezetője összeveszett Bin Ladennel, ezért alakította meg az ISIS-t, mely mára „sikeresebbé vált”, mint anyaszervezete.

Mint mondta, lényeges különbség a két szervezet között, hogy az al-Kaida nem akar kalifátust, míg az Iszlám Állam már létre is hozta sajátját Irakban és Szíriában.

Célja, hogy az egész világon kialakuljon a kalifátusok rendszere, melyet az IÁ központjából irányítanak – tette hozzá. Kiemelte, hogy többek között az észak-kaukázusi iszlám kalifátus, melyet évekkel ezelőtt kikiáltottak, nagyon veszélyes lehet, hiszen Oroszország egységének aláásásával akarják létrehozni, méghozzá olyan területen, ahol számos atomfegyver is van. Szerencsére egyelőre még nem történt meg létrejötte – fűzte hozzá.

Van támogatás

Gyarmati István beszélt Katarról is. Az Öböl menti államot azzal vádolják, hogy támogatja a fundamentalista terrorista szervezeteket.

Irán az egyetlen, amely a Hezbollahot nyilvánosan támogatja, ugyanakkor más területről van szó, hiszen egyik politikai szárnya Libanonban tagja a parlamentnek. Azok az államok, amelyeket azzal vádolnak, hogy terrorszervezeteket támogatnak, rendszerint gazdag olajállamok, más támogatás pedig egyéb műveletekben valósulhat meg, mint ember-, fegyver- vagy akár kábítószerkereskedelem – magyarázta a szakember.

Mint mondta, a legjellemzőbb, hogy elégedetlen társadalmi csoport termel ki magából terroristákat, és ehhez kell az iszlám fundamentalizmus, amely ad egyfajta célt számukra.

Sógor Dániel arabista a műsorban elmondta: ezek a fegyveres bűnöző bandák terrorizálják az ott élő embereket, lopják vagyonaikat, sokszor testüket, testrészeiket, és háborút folytatnak a fegyverkereskedelemben. Az ilyen szervezetek tagjainak az ideológiai vezetői nem túl képzett emberek, akik „gyorstalpalón” szereztek képzettséget. A fő prédikátorok boldogan élnek a környékbeli országok luxusában, interneten keresztül uszítanak, és általában üzleti alapon folytatják tevékenységüket – magyarázta.

Azt is mondta, minden világvallásnak vannak vadhajtásai, így van az iszlámnak, mint egy nagy közösségnek is van olyan része, mely kifejezetten a szélsőségekben hisz, de ez csak a melegágya annak, amiből a terrorszervezetek kinőnek. A változást a szellemi átalakulás hozná, és az IÁ ugyan leszállóágban van, de az ideológia újabb és újabb szigeteket épít, ez már megjelent a nyugati világban is – tette hozzá Sógor Dániel.

Orientalista.hu – Kossuth Rádió, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑