Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 01. 23.

Az izraeli biztonságiak kilakoltatták az újabb házakba beköltözött telepeseket Hebronban

2016. 01. 23.

Az izraeli biztonsági erők erőszakkal kilakoltatták a csütörtökön két újabb házat birtokba vevő mintegy nyolcvan telepest Hebronban – jelentette a katonai rádió pénteken – jelenti Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

Móse Jaalon védelmi miniszter rendelte el az épületek kiürítését a tulajdonjogi vita bíróságon történő tisztázásáig. Ebben a városban emellett a védelmi minisztérium engedélye is szükséges az újonnan megvásárolt otthonok birtokba vételéhez, a telepesek azonban ez utóbbival sem rendelkeztek.

A kilakoltatásnál kisebb erőszakos összetűzések is kitörtek a biztonságiak és az épületekbe előző nap feszítővassal behatolt telepesek között, akik állításuk szerint néhány napja palesztinoktól titokban megvásárolták a mintegy húsz lakásnak és négy üzlethelyiségnek otthont adó házakat.

A Hebron szívben álló ingatlanok azért különösen értékesek a telepesek számára, mert a zsidók és a muzulmánok által egyaránt szent helynek tekintett Pátriárkák Sírja közelében találhatók.

A palesztin törvények tiltják a Ciszjordániában lévő földterületek és ingatlanok izraelieknek történő értékesítését, a múltban több esetben megölték az eladókat, illetve külföldre menekültek a régi palesztin tulajdonosok. Az izraeli média szerint a frissen megvett házak előző gazdái családtagjaikkal már “biztonságban vannak”.

A Likud több olyan jobboldali képviselője, akik a kemény kéz politikájának hívei, valamint a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt szószólói hevesen bírálták Jaalont a csütörtökön elfoglalt hebroni házak kiürítésére adott parancsáért.

Többen közülük egyenesen koalíciós válsággal fenyegetőztek, kijelentették, hogy válaszul nem fognak a kormányzat mellett szavazni a Kneszetben, ahol a jobboldali-vallásos kormánykoalíció a százhúsz képviselőből mindössze 61-et tömörít.

Zeév Elkin, a telepeseket támogató Likud párt által delegált bevándorlásügyi és Jeruzsálemért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy a telepesek jogszerűen megvett házakba hatoltak be, és méltatta őket a “zsidó jelenlét” kiterjesztéséért a városban.

Jaalon határozottan visszautasította vádjaikat, hangsúlyozva, hogy Hebronban több különleges szabálynak kell eleget tenni az épületek birtokba vétele előtt, amit a telepesek nem vettek figyelembe. A törvények betartására és felelősségteljes viselkedésre szólította fel kritikusait.

Az eset előzményeihez tartozik, hogy Hebronban összecsapások törtek ki a palesztinok és a telepesek között csütörtök délután, mert a telepesek újabb és újabb épületeket foglaltak el a város szívében. Az esetről Jediót Ahronót című újság számolt be csütörtökön. A telepesek ugyanis, mint fentebb is írtuk, feszítővasakkal törtek fel két, állításuk szerint néhány napja palesztinoktól titokban megvásárolt épületet a város szívében. A beköltözéseket a palesztinok kődobálásokkal próbálták megakadályozni.

A helyszínre érkező izraeli biztonságiak tömegoszlató eszközökkel felszámolták a zavargást, majd az ügy tisztázásáig lezárták az épületek kapuit. Az izraeli katonai szervek bejelentették, hogy a nyugalom fenntartása érdekében megerősítik a városban tartózkodó egységeiket.

Az 1967-ben megszállt Ciszjordánia déli részén található Hebronban mintegy nyolcszázötven zsidó telepes lakik a város szívében, egy katonák által őrzött lakónegyedben, körülbelül kétszázezer palesztin lakos gyűrűjében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑