Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 09. 27.

Az izraeli ellenzék vezetője találkozott Abbasszal és a tárgyalások újraindítására sürgette

2018. 09. 27.

 

Az izraeli ellenzék vezetője, Cipi Livni kedd este találkozott a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, akivel ugyanabban a New York-i szállodában szálltak meg.

Az Israel Hayom napilap szerint Livni arra kérte Abbászt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, hogy megakadályozza a Palesztin Hatóság és Izrael közötti kapcsolatok további romlását. Az elutasítással, jegyezte meg Livni, a szélsőségeseknek kedvez.

Cselekednünk kell annak érdekében, hogy megakadályozzuk a szituáció további romlását,” – idézte Livnit a napilap.

“Fontos, hogy csatlakozzon hozzánk a megoldás keresésben, mielőtt Gáza hivatalosan is ‘Hamasztánná’ válna, és fontos, hogy visszatérjen az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokhoz, mielőtt a kétállami-megoldás elúszik.”

Livni szerint “az elzárkózás, az egyoldalú lépések Izraellel szemben, és az eszközök [a párbeszéd] megtörése örök tragédiába torkollhatnak. Ezek a helyzet romláshoz, az ellenőrzés és a kétállami-megoldás elvesztéséhez vezethetnek. Hamasztán helyett a Palesztin Hatóságnak megoldást kell találnia Gázára.

Az Egyesült Államok elleni támadás helyett a Palesztin Hatóságnak vissza kell térnie a tárgyalásokhoz. A helyzet súlyossága mindannyiunkat arra kötelez, hogy olyan utakat keressünk, amelyek nyugalmat teremtenek – a harag és a sértődés falainak építése helyett.”

“Térjen vissza az Egyesült Államokkal folytatott megbeszélésekhez, a kétállami-megoldás alapján – egy palesztin állam Izrael mellett. Nem a büntetések és a költségvetési megszorítások miatt, hanem ezek ellenére, még akkor is ha aggodalmai vannak és dühös, és akkor is, ha nem ért egyet minden feltétellel.”

Livni továbbá az állította, “az ellenzék és az izraeli közvélemény többsége támogatna egy két államra vonatkozó megállapodást, de ellenzi az egyoldalú Izraellel szembeni intézkedéseket a nemzetközi fórumokon, a terroristák családjainak fizetett béreket és a Nemzetközi Büntetőbíróságon szorgalmazott eljárásokat. Ezek elfogadhatatlan lépések, melyek a hit elvesztését eredményezik és a szélsőségesek megerősödéséhez vezetnek.”

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben több száz millió dollárt vont meg a Palesztin Hatóságtól és a palesztin menekülteket segítő ENSZ ügynökségtől (UNRWA). Trump kedden, az ENSZ Közgyűlés előtt tartott beszédében közölte, a jövőben a külföldi segélyekben csak azok részesülhetnek, “akik tisztelnek minket és a barátaink.”

Abbász csütörtökön kevesebb mint egy órával Netanyahu előtt fog felszólalni az ENSZ-ben. Palesztin tisztviselők korábbi nyilatkozatai arra utalnak, hogy drámai bejelentéssel készül, elképzelhető hogy felmondja az Oszlói Megállapodást vagy felszólítja a világot, hogy vegye ki aktívan a részét a kétállami-megoldás megvalósításában, vagy teljes egészében ejtse az ügyet.

Abbász szerdán egy konferenciát készül összehívni, melyen a Trump-béketerv megbuktatásának lehetőségeit vitatnák meg. Mintegy 40 ország képviselőjére számítanak.

Yariv Levin turisztikai miniszter kritizálta Livni találkozóját Abbásszal, a palesztin vezetőt “terrorista”-ként jelölve meg.

“A Livni és Abbász közötti találkozó nem más, mint szégyen” – mondta Levin a katonai rádiónak. “Még az amerikaiak is megértették, hogy nincs értelme vitázni ezzel az emberrel, ő a legnagyobb akadálya a békének.”

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑