Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli erők egy palesztin temetésre támadtak Khalilban

2015. 11. 01.

Összecsapások törtek ki annak az öt palesztin fiatalnak a temetési szertartásán, akiket az izraeli erők öltek meg a megszállott területeken folyó jelenlegi palesztinok elleni erőszakhullám során. – írja a PressTV

Gyászolók ezrei vettek részt a tinédzserek temetésén, akik között két lány is volt, a megszállt Ciszjordániai al-Khalil (Hebron) városában, miután az izraeli hatóságok kiadták holttesteiket.

A palesztinok nemzeti zászlajukat vitték, és Izrael-ellenes rigmusokat kiáltoztak, mikor az összecsapások kibontakoztak köztük és az izraeli hatóságok között.

Izrael emiatt a továbbiakban visszatartja azoknak a holttesteit, akik az összecsapásokban estek el a hatóságok keze által, hogy megelőzzék a temetéseket gyakran követő tömegdemonstrációkat.

Al-Khalilban, mely 200 000 palesztin otthona, gyakoriak az erőszakos események, mivel sokszáz izraeli telepes is él a városban, mely mellesleg számos mostanában lejátszódott a palesztin tüntetők és az izraeli fegyveres erők közti összecsapás helyszíne is volt. Ezek során számos palesztin szerzett lőtt sebeket, valamint többen meg is haltak.

A megszállott területeken a feszültség drámaian megnőtt az utóbbi hetekben.

Az izraeli rezsim azon döntése, mely alapján augusztusban korlátozták a palesztin hívek bejárását a Kelet-Jeruzsálemben lévő al-Aksza mecsetbe volt az az utolsó csepp a pohárban, mely a jelenlegi tiltakozáshullámot vonta maga után.

Korábban, szombaton az izraeli fegyveres erők meglőttek és megöltek egy másik palesztint is Ciszjordániában, akinél állítólag kés volt, egy másik palesztin lakosok elleni erőszakcselekmény során.

Október kezdete óta már több mint 70 palesztin halt meg az izraeliek keze által, valamint további 7200-an megsebesültek, akár az izraeliekkel folytatott összecsapások, akár a tüntetések során.

Pénteken a palesztinok felszólították a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy gyorsítsák fel az izraeli háborús bűnök utáni nyomozást, amikor a hivatalnokok átadtak egy újabb 52 oldalas aktát ezzel kapcsolatban.

„Rendkívül fontos a folyamat siettetése (…) mivel Izrael ha büntethetetlennek érzi magát, ki fogja elrettenteni attól, hogy megsokszorosítsa az áldozatok számát?” – jelentette ki Riyad al-Maliki, Palesztina külügyminisztere.

Orientalista.hu –  Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑