Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2020. 09. 07.

Az izraeli hadsereg nem adja ki az általa lelőtt palesztinok holttesteit a családtagoknak

2020. 09. 07.

Izraeli biztonsági vezetők szerdán kijelentették, hogy nem hajlandók átadni az izraeli biztonsági erők által lelőtt palesztinok holttesteit a családtagoknak akik szeretnék nekik megadni a végtisztességet.

A bejelentést az előzte meg, hogy a júniusban, Jeruzsálemben, az izraeli hadsereg által lelőtt Ahmed Erakat nevű palesztin fiatalember családja kérte az izraeli hatóságokat, hogy adják ki fiúk holttestét, hogy eltemethessék.

A kérést a megszálló izraeli hatóságok megtagadták és ezért a család, akiket a ,,The Legal Center for Arab Minority Rights in Israel,, nevű jogvédő szervezet képvisel, az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordult.

A jogvédő szervezet szerint ugyanis az izraeli hatóságoknak nincs joguk visszatartani senkinek a holttestét, hiszen a végtisztességhez való jogot az izraeli törvények, sőt a nemzetközi jogszabályok is garantálják. Ezek a nemzetközi jogszabályok azok, melyek egyébként a hadifoglyok kínzását és a kegyetlen bánásmódot is tiltják. Azonban úgy tűnik, hogy az ún. ,,Izrael állam,, a nemzetközi jogszabályok felett áll.

A lelőtt személyek holttesteinek visszatartásával kapcsolatban azonban nem ez az első eset, hiszen az ENSZ ún. ,,kínzás elleni bizottsága,, már 2016-ban felszólította az izraeli rezsimet arra, hogy az izraeli hadsereg által meggyilkolt személyek holttesteit minél hamarabb szolgáltassák ki a családtagoknak a végtisztesség megadása céljából.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (adalah.org)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑