Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 06. 21.

Az izraeli kormány tovább finanszírozza a megszálló zsidó telepeseket

2016. 06. 21.

Az izraeli kormány egyhangúan újabb több tízmillió sékeles (több milliárd forintos) költségvetési támogatást szavazott meg az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában létesített izraeli telepek számára – értesült vasárnap az izraeli média.

A kabinet vasárnapi ülésén a kényes biztonsági helyzet megkövetelte rendkívüli kiadásokkal magyarázták az újabb támogatást, amely hozzáadódik a tavalyi koalíciós tárgyalások idején kialkudott, a költségvetésben már szereplő 340 millió sékeles (25 milliárd forintos) juttatáshoz.

Az izraeli kormány indoklása szerint a ciszjordániai izraeli közösségek biztonsági helyzete 2015 októberének eleje óta tovább romlott, ami kihatott az élet számos területére, és ennek pszichológiai, társadalmi és gazdasági hatásai voltak, ami különleges megoldásokat és szolgáltatásokat igényel.

A vasárnap megszavazott összeg pontos mértékéről egymástól eltérő információikkal rendelkeznek a különböző izraeli hírforrások. A közszolgálati rádió 62 millió sékelről (mintegy 4,5 milliárd forintról), a Háárec című újság honlapja 72 millió sékelről (mintegy 5,25 milliárd forintról), a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pedig 82 millió sékelről (mintegy 6 milliárd forintról) írt.

Az azonban bizonyos, hogy a támogatás forrásait több tárca biztosítja: például a belügyminisztérium egyszeri, tizenötmillió sékelt (több mint egymilliárd forintot) juttat a helyi önkormányzatoknak, a mezőgazdasági tárcától pedig további tízmillió sékelt (több mint 700 millió forintot) kapnak a telepesek ideiglenes középületek állandóvá alakítására és renoválásokra.

Az oktatási, az egészségügyi, a szociális és a pénzügyminisztérium három év alatt 12 millió sékelt (közel 900 millió forintot) utal át a közösségeket vészhelyzetben szolgáló központok, a pszichológiai és szociális támogatás költségeinek fedezésére, illetve a biztonsági helyzet által érintett kisvállalkozások számára.

A rádió úgy tudja, hogy hatmillió sékelt (mintegy 440 millió forintot) szociális segélyként osztanak szét a telepesek között, és emellett ötmillió sékelt (több mint 350 millió forintot) adnak ciszjordániai turisztikai fejlesztésekre.

Az ellenzék élesen támadta a kormány döntését. A szociáldemokrata Munkapárt két politikusa úgy vélte, hogy a telepesek helyett inkább az Izrael periférikus vidékein lévő településeket kellene támogatni, az ottani szegénységet kellene felszámolni.

Izrael 1967-ben szállta meg Ciszjordániát. A nemzetközi közösség felszólításának ellenére Tel-Aviv évente egyre nagyobb palesztin területeket sajátít ki, hogy újabb telepeket létesítsen a megszállt területeken. Az izraeli hatóságok legutóbb Jeruzsálem arab lakta negyedébe adtak ki  építkezési engedélyeket az izraeli telepeseknek.

A Ciszjordániában illegálisan élő cionista telepesek összes tagja még a nők is fel vannak fegyverezve, és gyakran követnek el merényleteket támadásokat a palesztin lakosság ellen.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑