Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 03. 11.

Izrael újabb szigorításokról döntött a palesztinok intifádája miatt

2016. 03. 11.

Péntekre virradó éjszaka megtartott válságülésén újabb szigorító intézkedésekről döntött az izraeli nemzetbiztonsági kabinet: kerítésekkel, az Izrael-ellenes médiumok felszámolásával és a merénylők családtagjai elleni fellépéssel megpróbálja megfékezni a palesztinok késeléses “intifádáját”, Izrael-ellenes lázadását – jelentette reggel a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Az ülésen elhatározták, hogy betömik a várost körülvevő biztonsági falon és kerítésrendszeren ütött réseket, és egy szakaszon újraépítik a palesztin területeket Izraeltől elválasztó kerítést. Gyorsított törvénykezéssel továbbá szabályokat hoznak az engedély nélkül Izraelben munkát vállaló palesztinokat közvetve vagy közvetlenül foglalkoztatókkal szemben, és azokat is büntetni fogják, akik a beutazásukról vagy a szállásukról gondoskodnak.

Az izraeli hadsereg éjjel rajtaütött a palesztin Rámalláhban működő irodán, ahol hírszerkesztéssel foglalkoztak mások mellett az Iszlám Dzsihád nevű szervezet televíziója számára. Lefoglalták a munkaeszközöket, és őrizetbe vettek két alkalmazottat. Emellett elfogták az Iszlám Dzsihád tévécsatornájának ciszjordániai igazgatóját is Rámalláhtól északra, a Bír-Zejt nevű településen található otthonában.

Kiutasították Jeruzsálemből Ciszjordániába annak a palesztinnak a szüleit, aki a hét közepén Jeruzsálemben súlyosan megsebesített két izraeli rendőrt. A szülők korábban családegyesítés céljából jeruzsálemi tartózkodási engedélyt kértek az izraeli hatóságoktól, de ügyüket még nem bírálták el, és ezért nem volt jogi akadálya ennek a lépésnek.

Éjszaka egy katonai egység razziát hajtott végre a keddi jaffai támadást elkövetőjének otthonában. Átadták a családtagjainak a házuk lerombolásáról hozott bírósági végzést, amely ellen négy napig nyújthatnak be fellebbezést. A merénylő Tel-Aviv Jaffa nevű negyedében késével halálosan megsebesített egy amerikai turistát, és súlyos sebesüléseket okozott számos más járókelőnek.

A Háárec című izraeli napilap pénteki száma szerint a rendőrség ezen a héten őrizetbe vett 250, engedély nélkül Izraelben tartózkodó palesztint és 27, a szállításukkal foglalkozó, illetve őket foglalkoztató izraelit.

A kormány azért hozott szigorító intézkedéseket, mert Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑