Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 09. 16.

Az Izraelnek nyújtott katonai segély célja a hadiipar fellendítése

2016. 09. 16.

Obama kormányának bejelentése arról, hogy az USA és Izrael aláírt egy 10 éves rekord összegű, legalább 38 milliárd dollárról szóló támogatási megállapodást, egy arra tett erőfeszítés, hogy megnyugtassák az amerikai hadiipart, mondta egy washingtoni székhelyű amerikai író és kutató.

Walt Peretto a fentiekről a Press TV-nek adott szerdai interjújában beszélt, egy nappal azután, hogy a Reuters bejelentette, Washington és Tel-Aviv megkötnék a 10 évre szóló paktumot, amelyre később az interjú napján már sor is került.

Amerikai és izraeli tisztviselők azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy az Egyesült Államok eddig egyetlen országgal sem kötött ilyen nagy összegű katonai támogatásról szóló megállapodást.

“A jelentések szerint ez a megállapodás nem teszi lehetővé Izraelnek, hogy ezt a pénzt a saját fegyveriparára költse (vagy csak idővel és részben), az Egyesült Államokban gyártott fegyverekre kell fordítania”, – mondta Peretto.

“Valószínű, hogy ezzel a megállapodással az amerikai hadiipart, és azt a több száz, illetve több ezer amerikait akarták megnyugtatni, akik a hadiiparból húznak hasznot közvetlenül és közvetve egyaránt. Az Egyesült Államokban sok közösség számít erre az aránytalan iparágra, ahogyan a katonai bázisokkal szoros kapcsolatban állók”, – jegyezte meg.

“Így elemi érdek, hogy szégyentelenül kevés kritika érje a nyugati főáramú médiában ezt a bejelentést”,-  tette hozzá az elemző.

“Amit soha nem fognak hangsúlyozni a meghatározó médiákban, az a Federal Reserve szerepe az amerikai pénznem kibocsátójaként, mely szervezet fölött a szövetségi kormány nulla felügyelettel rendelkezik”, – mondta Peretto.

“A Fed nem része az amerikai kormánynak, hanem egy kartell, ami központi bankárokból, főleg izraeli állampolgárokból áll.”

“Tehát ezek az emberek, akik törvényesen és tetszés szerint nyomtatják az amerikai dollárt, nagy hatalommal és befolyással bírnak Izraelből. Annyit nyomtatnak, amennyit jónak látnak, majd kölcsönadják ezt a papírt – sokszor számítógépes számjegyek formájában– az amerikai kormánynak, hozzácsapva az adóssághoz”, – mutatott rá.

Obama kormánya a Federal Reserve részére új hatásköröket biztosított a pénzügyi rendszer szabályozásának felügyeletéhez, habár sokan úgy vélik, a Fed a felelős számos az Egyesült Államokat sújtó baj miatt.

Az amerikai-izraeli alku legalább évi 3.8 milliárd dollár összegű segélyben részesíti a zsidó államot a jelenlegi még 2018-ig érvényben lévő évi 3.1 milliárd dollár összegű támogatás helyett. Izrael eredetileg éves szinten legalább 4,5 milliárd dollárról szerette volna aláírni a megállapodást.

Az új csomag izraeli rakétarendszerek finanszírozását is fogja tartalmazni, amiket eddig külön tételként biztosított a Kongresszus. Az amerikai törvényhozók Izraelnek körülbelül 600 millió dollárt adtak éves szinten erre a célra az elmúlt években.
Izrael az amerikai külföldi segélyek legnagyobb bezsebelője a második világháború óta. Egy friss kongresszusi jelentés szerint az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatás elérte a 124.3 milliárd dollárt 1962 óta.l

Indianából E. Michael Jones politikai elemző szintén interjút adott a fenti témában a Press TV részére.

Kifejtette, hogy a megállapodást értelmetlennek tartja, hiszen az ügylet során az amerikai adófizetők pénze az amerikai fegyvergyártók zsebébe vándorol, miközben olyan fegyverek kerülnek Izraelbe, amelyeket a zsidó állam a Gázában és Ciszjordániában élő védtelen palesztinok elleni katonai agresszióra fog felhasználni.

A politikai elemző megjegyezte: Nincs szükséged kifinomult katonai fegyverekre olyan gyerekek megtámadásához, akik kövekkel dobálják a harckocsikat.

Orientalista.hu (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑