Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 12. 15.

Az olaj végjátéka

2015. 12. 15.

A jelenlegi, 40 dollár körüli hordónkénti olajár minden kitermelőnek fájdalmas. 2014 közepén, amikor elkezdett zuhanni az olajár (elsősorban Kína gyengélkedése miatt), az lett volna a logikus reakció az OPEC részéről, hogy csökkentsék a kitermelést. Mégsem ezt tették.

Az OPEC, és elsősorban Szaúd-Arábia azért döntött így, mert két komoly versenytársát próbálja kiszorítani: az Egyesült Államokat és Oroszországot. Mint ismeretes, az USA olajkitermelése az utóbbi 5-6 évben, a palaolajnak hála olyan magasságokba szökött, amelyekre a ’70-es évek óta nem volt példa. A palaolajjal viszont egy komoly probléma van: a konvencionális olajnál lényegesen költségesebb a kitermelése, és az olajárak bezuhanása után gyanítható volt, hogy ebből probléma lesz. A szaúdiak is erre játszottak.

A palaolaj azonban elég makacsnak bizonyult, elsősorban azért, mert az alacsony kamatkörnyezet miatt ömlött a pénz az energiacégekbe. A palaolajkitermelők kötvényei ugyanis tipikus „bóvli” kategóriájú termékek, amelyek éppen befektetésre nem ajánlott minősítésük miatt magas kamattal dolgoznak. Persze a befektetők is tudják, hogy ha nem emelkedik az olajár, akkor soha nem fogják tudni visszafizetni a kölcsönöket, de bizakodóak voltak.

kitermelés

Az USA olajkitermelésének alakulása

Az elmúlt néhány hónapban azonban elkezdett visszaesni a kitermelés, ahogy a fenti grafikonon is látható, és úgy tűnik, eldőlt a játszma. A bóvli kötvények kamatai folyamatosan növekszenek, ahogy a befektetők is kezdenek rájönni, hogy vége.

De persze ott van még Szaúd-Arábia és Oroszország, és mindkettőt megviseli az olajár. Valaki bukni fog, és ez nem évtizedek, hanem évek kérdése. A szaúdi valutatartalék drasztikus mértékben csökken, miután idén 20%-os (!) költségvetési deficitet könyveltek el. Az oroszok pedig recesszióba süllyedtek, ahonnan egyelőre nem látni a kiutat.

Maxim Oreshkin, Oroszország pénzügyminiszter-helyettese nyilatkozott, hogy véleményük szerint az olajár 40 dollár körül fog mozogni még legalább hét évig. Hogy ők bírják tovább, vagy a szaúdiak, majd az idő eldönti. Mindenesetre „egy teljesen más valóságban fogunk élni”- nyilatkozta az orosz Vedomosti lapnak.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑