Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Vélemény

2015. 10. 11.

Az orientalisztika csúcson jár

2015. 10. 11.

Európai médiumokat figyelve megfigyelhető, hogy az Iszlámmal kapcsolatban minden szakértőnek mondott, hivatalból nem baráti tudós, kutató, tanácsadó nyilatkozatokat ad, de mértékadó muszlim vallásvezetőket, klerikusokat nem vonnak be az össznépi kommunikációba. Ez nem csak Magyarországra, hanem tőlünk nyugatra is igaz. Ugyanakkor szó nélkül hagyják, elhallgatják azon muzulmán tudósok ezreinek a likvidálását, akár síita, akár szunnita oldalon, akik elő tudnák adni, meg tudnák értetni a tanításokat.

Az, hogy Ahmed követ dobál a röszkei határnál és ezért megbüntetik, nem érdekel. Ahmed törvényt sértett, tehát bűnhődjön. Ez mindannyiunk törvénye szerint kijár. De hogy Ahmed azért dobálta volna a követ, mert ez számára az iszlámban rögzített előírás lett volna, már nem igaz és itt fel kell emelni a szavunkat. Ezt a példát csupán az érzékeltetés miatt hoztam fel, tehát ne értse félre senki az esetleg nem megalapozott felvetést. Ugyanakkor rendszeresen olvashatunk Koránt és Iszlámot gyalázó, félremagyarázó nyilatkozatokat. Terjednek a közösségi oldalakon a Korán és Shariya iránt félelmet, irtózatot és gyűlöletet szító félremagyarázások. Most csúcsra jár az orientalisztika. A tudomány, ami a keletet, köztük az Iszlám vallást és kultúrát kutatja. De hogy jött létre ez a tudomány? Kik művelik?

Magyarországon a török kiűzését követően a Habsburg uralom alatt kapott támogatást az a törökök iránti elidegenedést gerjesztő folyamat, melynek része volt olyan cikkek, fordítások megjelentetése, melyek sorát magyar nyelven Szokolay István Korán fordítása nyitotta meg. Ezt a szerző török nyelvről fordította „A törökök szokásai és alkotmánya” címmel. Majd számos, helyhiány miatt meg nem nevezett, de neves tudósok sora következett, akiknek valóban sokat köszönhetünk az Iszlám megismertetéséért és hálával tartozunk objektivitásuknak. De voltak olyanok is, akik ellenérdekeltek voltak és a tudomány leple alatt igaztalan kritikákat, magyarázatokat fogalmaztak meg. A nemzetközi orientalisztika tudománya összefonódott a brit gyarmatosító törekvésekkel. Majd később Izrael állam létrehozása után a palesztin-zsidó ellentét óriási lökést adott a nem muszlim, politikailag Izrael oldalán álló tudóscsoportoknak ahhoz, hogy a félremagyarázások, ellenséges színben történő interpretálások halmazát rendszerbe állítsák és nemzetközi szinten iszlamofóbiát idézzenek elő. Az USA beszállásával gyakorlati lépések történtek, aminek keretében nem csak könyv, publikáció szinten ment a tudatmódosítás, hanem meghatározó muzulmán vezetők átállításával a már rendszerbe fésült hamis tanok hirdetésével terrorszervezeteket, sőt egy ilyen alapú államot hoztak létre. Ilyen iszlám csak Hollywoodban létezik, a klasszikus tanítás az valami teljesen más. Itt tartunk ma.

Így a bűnösök/bűnözők mindkét oldalon ott vannak. Ott is, ahol létrehozták ezt a szituációt és ott is, ahol a muzulmánok részéről beálltak ennek a gazságnak, világrombolásnak a szolgálatába az Iszlám zászlaja alatt.

Azonban eddig azt hittem, hogy Európa kulturálisan már ott tart, hogy tud analizálni, véleményt alkotni és megfelelő döntést hozni. Azt hittem, hogy Európában a sok tévhit nem tud lábra kapni az intellektuális háttér megléte miatt. Tévedtem. Európa halad a tudatmódosítás útján, amit saját magának európai értékek követése címszóval fogalmazott meg, de ez egy egyre szűkülő mezsgye, melynek szűkítését éppen azok az erők hozzák létre, akik a világ destabilizációját okozzák. Ha ez így marad, Európa is destabilizálódni fog. A valós muszlim hittudósok pedig nem tudnak segíteni, hisz erre akarat nincs!

Orientalista.hu – Mihálffy Balázs

Megosztom:

,
Back to Top ↑