Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2021. 03. 24.

Az örmény parlament feloldotta a hadiállapotot, megnyitva az utat az előrehozott választások előtt

2021. 03. 24.

Az örmény parlament feloldotta szerdán a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus idején, tavaly szeptember 27-én bevezetett hadiállapotot, megnyitva az utat az előrehozott választások előtt.

Két ellenzéki párt indítványát szinte egyhangúlag fogadta el a parlament.

Örményországot válságba sodorta az, hogy hadserege vereséget szenvedett a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért Azerbajdzsán által indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján miniszterelnöknek nem maradt más lehetősége, mint aláírni novemberben a Moszkva által javasolt békemegállapodást, ami az örmény ellenzék szerint teljes kapitulációval ért fel. Február vége óta folyamatosak voltak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

A békemegállapodás ellenére a hadiállapotot azóta sem oldották fel. Az ellenzéki pártok szerint a hatalom politikai megfontolásokból késleltette ezt, tartva attól, hogy az ellenzék kezdeményezni fogja Pasinján alkotmányos eltávolítását. Hadiállapot idején ugyanis ezt nem teheti meg.

A békemegállapodás súlyos belpolitikai válságba sodorta Örményországot, a krízis egyik szereplője Onik Gaszparján vezérkari főnök volt, aki ugyancsak követelte Pasinján eltávolítását, amit a kormányfő puccskísérletnek minősített, és megpróbálta őt meneszteni. A hetekig tartó belpolitikai csatározásoknak végül Armen Szarkiszján elnök vetett véget: kezdeményezésére tárgyalásokat kezdődtek a politikai erők között, amelyek megállapodtak abban, hogy július 20-án előrehozott választásokat tartanak. Hadiállapot közepette azonban választási kampányt se lehetett volna lebonyolítani.

Az örmény védelmi minisztérium közben szerdán arról tájékoztatott, hogy telefonon beszélt egymással Vagarsak Arutjunján védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök. Az orosz-örmény katonai együttműködésről, az örmény hadsereg korszerűsítési és átalakítási programjáról tárgyaltak, és megállapodtak abban, hogy egy magas szintű orosz küldöttség látogat Jerevánban, hogy részletesebben megvitassák ezeket a kérdéseket.

A hegyi-karabahi harcok után Nikol Pasinján felvázolt egy fejlesztési ütemtervet, amelyben fontos hangsúlyt kapott a hadsereg átalakítása és körszerűsítése. Pasinján arról is beszélt, hogy Jereván el akarja mélyíteni az együttműködést a fő stratégiai szövetségesével, Oroszországgal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑