Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 09. 01.

Az Orosz Haditengerészet nagy hadgyakorlatokba kezd Szíria közelében

2018. 09. 01.

Az Orosz Haditengerészet hadgyakorlatokat fog tartani a Földközi-tengeren, Szíria közelében szeptember 1. és szeptember 8. között, jelentette be az Orosz Honvédelmi Minisztérium augusztus 30-án. A gyakorlatok végrehajtásában 25 hadihajó fog részt venni a Marsall Usztyinov rakétacirkáló vezetésével, valamint 30 katonai repülőgép, közöttük TU-160 hadászati bombázók és a haditengerészeti légierő TU-142MK és IL-38 tengeralattjáró-elhárító repülőgépei, SZU-33 vadászgépek és SZU-30SZM vadászbombázók. A honvédelmi minisztérium közölte, hogy a “csoportosítás légvédelmi, tengeralattjáró-elhárító és szabotázs ellenes műveletek sorozatát fogja gyakorolni, valamint tengeri aknák semlegesítését”.

Szíriai katonai szakértők szerint ezek a gyakorlatok válaszként szolgálnak az Egyesült Államok újabb fenyegető rakétacsapásainak elhárítására, amelyeknek célpontjai szíriai kormányzati létesítmények.

Augusztus 30-án az Orosz Külügyminisztérium bejelentette, hogy az USA jelenleg legalább 70 hordozóeszközön körülbelül 380 darab manőverező robotrepülőgéppel/rakétával rendelkezik a közel-keleti térségben és csak 24 óra kell hozzá, hogy összeállítson egy rakéta csapásmérő csoportot a szuverén Szíriai Arab Köztársaság elleni támadásra.

Az USA visszautasít minden olyan jelentést, amely szerint előzetesen készülődne egy Szíria elleni támadásra, azonban elmondta kész cselekedni, ha az Aszad-kormány “vegyi fegyvereket használ”.

Eközben a szíriai külügyminiszter, egyben miniszterelnök-helyettes Walid Muallem elmondta, hogy a “Fehér Sisakosok” nevű szervezet 44 gyermeket rabolt el Idleb tartományban, hogy felhasználja őket egy megrendezett vegyi fegyver incidensben a tartomány vahhabita terroristák uralta részén. A miniszter ezenkívül elmagyarázta, hogy a Szíriai Fegyveres Erők nem birtokolnak vegyi fegyvereket és a Szíriai Arab Hadseregnek nincs szüksége arra, hogy ilyen fegyvereket vessen be a megszálló terroristák legyőzésére az országában.

A dél-szíriai Al-Szafa térségben a Szíriai Arab Hadsereg ellenséges állásokat foglalt el az Abu Ghanim magaslat és Umm Marzakh körzete között, így kettévágta az ISIS terrorszervezet megmaradt sejtjei által uralt katlant. Az összecsapások még tartanak.

Az USA vezett koalíció légi támadásokat hajtott végre az ISIS terrorszervezet állásai ellen az Eufrátesz-folyó keleti partján , közötte az Al-Azrak olajmezőn. Ezek a légi csapások legvalószínűbben az USA válaszai az ISIS terroristák rajtaütéseire, amiket az amerikai támogatást élvező “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) nevű milíciák ellen indítottak.

Habár, miközben az ISIS terrorszervezet uralta Hadzsin körüli katlant még nem foglalták el az Eufrátesz-folyó keleti partján, akkor ezeket a támadásokat egyhamar nem lehet megállítani. A kulcskérdés az, hogy az USA vezette koalíció és az SDF nevet viselő militáns csoportok miért nem sietnek leszámolni ott az ISIS terroristákkal?

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑