Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 02. 26.

Az orosz hadügyminiszter teheráni látogatása aggasztja Izraelt

2016. 02. 26.

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter egy héttel iráni kollégája moszkvai látogatása után utazott Teheránba. Az izraeli biztonsági szervezetek aggodalmukat fejezték ki az Irán és Oroszország közötti egyre szorosabb kapcsolat kialakulása láttán.

Izraeli hírügynökségek arról számoltak be, hogy Szergej Sojgu hirtelen jött teheráni látogatása megriasztotta az izraeli biztonsági szerveket.

Az izraeli Walah oldal egy izraeli biztonsági forrást idézve úgy fogalmazott, hogy: Sojgu Teheránba érkezése – ami egy héttel az iráni hadügyminiszter moszkvai látogatása után volt – egy különleges üzenetet tartalmaz Putyintól és ezzel sikerült vörös riasztásba kapcsolni az izraeli biztonsági szerveket. Hozzátette: “A Moszkva és Teherán kapcsolataiban tapasztalható javulás nagyon rémisztő.”

A forrás szerint az a rémisztő az egészben, hogy Irán nem védelmi, hanem támadó fegyvereket vásárolt Moszkvától. Az irániak – ellentétben a Nyugattal való megállapodásukkal – vadászgépeket és támadó fegyverrendszereket vásároltak Oroszországtól, ami több pontban is sérti az eddigi nyugati-iráni megállapodásokat. Izraeli források szerint a Nyugat szemet huny ezek felett ahelyett, hogy az ENSZ-nél tenne panaszt, próbálva a folyamatot megállítani.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑