Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 09. 10.

Az orosz tengerészgyalogosok Kelet-Lattakiában állomásoznak

2015. 09. 10.

A napokban nagy létszámú orosz tengerészgyalogos szállt partra Tartuszban, hogy előkészítsék a fokozottabb orosz szerepvállalást a négy és fél éve tartó szíriai konfliktusban.

Sok spekuláció vette körül Oroszország fegyverszállításaival és katonáinak jelenlétével kapcsolatos híreket; azonban mind a szíriai és mind az orosz kormány tagadta ezeket az állításokat mostanáig, amikor az Orosz Tengerészgyalogságról megjelent képek megnehezítik az ellenkezést.

Tartuszba történő megérkezésükkor az orosz tengerészgyalogosokat bemutatták a Szíriai Arab Hadsereg és az Iráni Forradalmi Gárda (IRG) főtisztjeinek, akik elkísérték a tengerészgyalogosokat a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) táboraiba.

A szíriai-orosz politikai kormánymegállapodás részeként a polgári vezetésű Szíriai Nemzetvédelmi Erők jelenlegi újoncait képezik ki és megtanítják nekik az új orosz hadfelszerelések és haditechnikai eszközök üzemeltetését, amelyek az orosz tengerészgyalogosokkal együtt pénteken vagy korábban érkeztek a Föderáció szállító eszközeivel.

Egy szíriai katonai forrás szerint az orosz tengerészgyalogosok Szíria nyugati területein települtek szét, az orosz bajtársak nagyobbik része a Kelet-Lattakiában fekvő hegyvidéki Szlunfeh városban települt, míg a kisebbik részük a Homsz tartománybeli Wadi Al-Naszaraban és a Tartusz tartományi Masziafban és Szafitában állomásozik.

A forrás a továbbiakban közölte, hogy a Szíriában települő orosz tengerészgyalogosok létszáma 700-800 fő között van; ebbe bele kell számolni a hétvégén érkezett 40 fős kontingenst.

Az ún “szíriai ellenzék” (értsd: megszálló vahabita terrorszervezetek) minden állítását, miszerint az orosz tengerészgyalogosok részt vesznek a szárazföldi harcokban és ellenőrző pontokat üzemeltetnek, cáfolták a Szíriai Arab Hadsereg képviselői. Ezek a katonák legtöbbször kiképzési és tanácsadó feladatokat hajtanak végre.

Orientalista.hu – Szíriai Szabad Hadsereg

Megosztom:

Back to Top ↑