Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2016. 04. 02.

Az oroszok lebuktatták a törökök fegyverszállítását az ISIS-nek

2016. 04. 02.

Moszkva adatokat adott át az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Eszerint a török titkosszolgálat felügyelte a török illegális fegyverszállítmányokat és katonai hardver ellátmányt az ISIS-nek Szíriába.

Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet közölte: A Daes legfőbb fegyverellátója Törökország, amely civil szervezeteket használ fel erre a célra. A National Intelligence Organization of Turkey irányítja ezeket a műveleteket. A szállítás főként autókkal történik, beleértve a humanitárius segélykonvojokat is. A diplomata erről levelet írt az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Az oroszok szerint a terrorista csoportok több mint 1,9 millió dollárnyi robbanószerhez jutottak törökországi forrásból. Csurkin egészen pontos adatokkal is szolgált. A terroristákhoz 2,5 ezer tonna ammónium-nitrát, 456 tonna kálium-nitrát, 75 tonna alumíniumpor, nátrium, glicerin és salétromsav érkezett Törökországból 2015-ben.

Csurkin levele részletesen bemutatja a katonai eszközökkel és lőszerekkel felszerelt és a Daes harcosoknak küldött konvojokat, valamint a finanszírozásukat, amit állítólag három alapítvány látott el. Leírta, az egyik civil szervezet 7.500 járművet küldött különféle ellátmányokkal a Daes által irányított területekre 2011 óta.

A levélben Csurkin kifejti, hogy többek között TOW páncéltörő rakéta rendszerekhez használatos lövedékeket, RPG-7 gránátvetőket és kézifegyvereket, M-60 páncéltörő ágyukat 82 milliméteres tüzérségi gránátokkal, kézigránátokat, kommunikációs eszközöket és berendezéseket juttattak a török ​​hírszerzési szolgáltatoktól az ISIS-nek.

A levélben az is szerepel, hogy “a Szíriában lévő terrorista csoportok részére a robbanóanyagok és ipari vegyi anyagok csempészetét is általában török területről szervezték a határátkelőhelyeken keresztül. “A határellenőrzésen való akadálytalan áthaladás érdekében, valójában a török hatóságok bűnrészességével, termékként küldték feldolgozásra olyan vállalatoknak, melyeket állítólag Jordániában és Irakban regisztráltak”.

Csurkin hozzátette, hogy a robbanóanyagok jelentős részét gyakran vízi útvonalon, különösen az Eufráteszen szállították.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑