Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorelhárítás

2019. 07. 01.

Az SDF milícia egy olasz Iszlám Állam tagot adott át Rómának

2019. 07. 01.

Az Észak-Kelet Szíriában működő kurd hatóságok átadtak Rómának egy olasz állampolgárságú személyt aki az Iszlám Állam terror szervezethez tartozott.

,,Samir Bougana, olasz dzsihadistát (más néven Abu Abdullah), akit az Iszlám Államtól való elmenekülésekor fogtak el, és ezután bebörtönöztek, most átadták az olasz kormánynak.,,

Ezt az SDF milícia szóvivője Mustafa Bali jelentette ki az Al-Arabiya csatornának. Azt is elmondta, hogy a kiadatás Róma kérésére már megtörtént. Azt azonban nem mondták el, hogy ez mikor történt, csupán annyit jelentették be, hogy az olasz dzsihadista elhagyta az országot.

Bougana iszlamista fegyverest (más néven Abu Hureye Al-Muhajir, Abu Abdullah Al-Muhajir) a kurd fegyveresek még 2018 augusztusában fogták el Szíriában, amikor megpróbált átszökni Törökországba. Az illetőt fegyver csempészettel is vádolták.

A kurd hatóságok egy ideje próbálják kiadni az ellenőrzésük alatt álló területeken elfogott ISIS tagokat származási országaiknak. Március óta, amikor megbukott az ISIS ,,kalifátusa,, már több mint 50 országból származó terroristákat fogtak el Szíriában és Irakban.

Az elfogottt terroristák családtagjait, mely több mint 11 000 főt jelent, a szíriai Al-Hol táborban tartják.

A kiadatás azonban kényes kérdés az olyan országok számára mint Nagy Britannia és Franciaország, melyekből több ezer radikális iszlamista utazott ki Szíriába és Irakba harcolni az Iszlám Állam oldalán. Ezek az országok pedig szeretnék elkerülni azt, hogy a tőlük származó hazai iszlamisták visszatérjenek. E mellet az európai bíróságok számára is kihívást jelent, hogy elítéljék a haza érkező terroristákat a Közel-Keleten végrehajtott tetteikért.

Éppen ezért a nyugati országok próbálják megvonni az állampolgárságot a külföldön elfogott dzsihadistáktól. Franciaország például már kijelentette, hogy csupán az iszlamisták árván maradt gyerekeit fogadja vissza.

Az Egyesült Államok már korábban felszólította a nyugat európai államokat, hogy fogadják vissza állampolgáraikat. Washington is haza engedett már három amerikai dzsihadistát és e mellett több amerikai állampolgárságú nőt és gyermeket is. E mellett az ENSZ is felszólította az európai államokat az állampolgáraik visszafogadására, és ebben az esetben több mint 29 ezer gyermekről és elfogott iszlamista fegyveresről van szó.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑