Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 09. 27.

Az üldözött keresztények képviseletéért díjazták Böjte Csabát és Sajgó Szabolcsot

2018. 09. 27.

Az üldözött keresztények szenvedéseinek bátor és hiteles bemutatásáért, képviseletéért a Széchenyi Társaság pénteken Böjte Csabának és Sajgó Szabolcsnak, Siklósi Beatrix MTVA-főszerkesztőnek, valamint Marossy Géza operatőrnek díjat adományozott. A ferences és jezsuita szerzetes – Hölvényi György EP-képviselő által szervezett – iraki útjáról Övék a mennyek országa címmel 2017-ben mutatott be riportfilmet a köztévé.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Széchenyi Társaság díjat adományozott Siklósi Beartixnak, az M5 kulturális csatorna igazgatójának és Marossy Géza operatőrnek az üldözött keresztények szenvedéseinek bemutatásáért. (Nagy hatású dokumentumfilm-sorozatukról írt három összefoglalónk itt olvasható el.)

A jezsuita.hu beszámolója szerint ugyanezen kitüntetést vehette át Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes is, akik 2017-ben jártak Irakban Hölvényi György néppárt Európai Parlamenti képviselő által szervezett út keretében. A díjat odaítélő Társaság szerint a díjazottak által az üldözött keresztények szenvedéseinek, reményeinek bátor és hiteles bemutatása, valamint a filmsorozat elkészítése gróf Széchenyi István szellemi örökségének folytatásaként értékelhető.

A jezsuita.hu felidézte a díjazottak korábbi, az azóta megszűnt Heti Válasznak adott nyilatkozatait. Ebben Sajgó Szabolcs visszaemlékezett „Egy alkalommal, amikor egy település határában Csabával, Gyurival »elkalandoztunk«, megjelent egy autó, kiugrott belőle három katona. Nem tudták, kik vagyunk, ezért ránk fogták a fegyvert. Éreztem, hogy minden idegszálukkal azt mérlegelik, lőjenek-e, mert a rossz döntés, a késlekedés esetleg az életükbe kerülhet.”

Böjte Csaba akkor úgy fogalmazott a lapnak: „Az otthonhoz való ragaszkodással kapcsolatban szép élményünk volt az egyik székesegyházban. A szertartáson minden visszaköltöző család kapott egy olajfacsemetét. Azért imádkoztunk, hogy legyen módjuk felnevelni őket, és gyermekeik majd ennek, az őseik vére által öntözött földön ültetett fának az árnyékában üldögélhessenek, talán éppen a hozzátartozóik gyilkosainak gyermekeivel.” (…)

Forrás: jezsuita.hu, S4C.news

Képünkön a magyar delegáció Irakban, köztük Böjte Csaba (balról az első), Hölvényi György (balról a második) és Sajgó Szabolcs (jobbról a második).

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑