Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 01. 13.

Az USA bocsánatot kért – Irán elengedte a fogvatartott tengerészgyalogosokat

2016. 01. 13.

Az Egyesült Államok bocsánat kérése után Irán szabadon engedte azt a tíz amerikai haditengerészt, akiket előző nap az Iráni Forradalmi Gárda tartóztatott le mivel megsértették az ország felségvizeit.

Az amerikai hadsereg szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a tengerészeknek fogva tartásuk idején bántódásuk esett volna. – közölte az Euronews.

A két  amerikai hajók három kilométerre voltak a Farszi-szigettől, amikor feltartóztatták őket. A sziget a Perzsa(Arab)-öbölben fekszik, félúton Irán és Szaúd-Arábia között, két kilométer mélyen az iráni felségvizekben.

A Forradalmi Gárda ellentengernagya elmondta: a vizsgálatuk végeredménye szerint ez nem ellenséges behatolás volt, amelynek célja kémkedés vagy hasonló művelet lett volna.

Footage shows moment when US sailors arrested by Iran’s IRGC naval forces Tuesday

Közzétette: Press TV – 2016. január 13.

„A térségbe a navigációs rendszerük hibája miatt jutottak, elismerve, hogy nem tudták, hogy közel voltak az iráni területhez tartozó Farszi-szigethez” – tette hozzá.

Az incidens mindössze néhány nappal a nukleáris megállapodás életbe lépése előtt keltett feszültséget Amerika és Irán között. Amerikai bocsánatkérés után a tengerészeket nemzetközi vizeken engedték el.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑