Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 05. 02.

Az USA  ellenőrzése alá akarja vonni Irán természetei erőforrásait

2015. 05. 02.

Az Irán ellen hosszú ideje fennálló amerikai és más nyugati országok általi agresszió célja, hogy átvegyék az irányítást a teheráni gazdaság és az ország természetei erőforrásai felett, állítja egy floridai író és kutató.

A Kongresszus republikánus törvényhozói agresszív lépésekkel megpróbálják megakadályozni a nukleáris megállapodás létrejöttét, amely elhozná a békét Irán és a nyugati országok között, nyilatkozta Walt Peretto a Press TV-nek pénteken.

Tom Cotton és Marco Rubio amerikai republikánus szenátorok arra tesznek kísérletet, hogy szigorítsanak különféle módosításokkal egy törvényjavaslatot, beleértve azt a követelményt is, hogy Irán független államként ismerje el Izraelt, és az esetleges nukleáris megállapodás részeként.

Miután a demokraták néhány napig blokkolták, egy eljárási manővert használtak fel a republikánus törvényhozók, hogy kikényszerítsenek a Szenátus Legfőbb vezetőjétől, Mithc McConneltől egy módosító szavazást csütörtökön.

“Ezt a játékot azok vezetik, akik világuralomra törekednek”, ismertette Peretto. “Ezen módosításoknak úgy tűnik, hogy az a céljuk, hogy megakadályozzák a nukleáris megállapodás megszületését, amely látszólag majd az Egyesült Államok agresszív szembenállásához vezethet Iránnal”, tette hozzá.

A módosítás hozta magával azon jogszabályokat, amelyek megakadályozzák az Obama adminisztráció számára, hogy egyoldalúan hozzák meg a végső nukleáris megállapodást Iránnal, a Kongresszus felülvizsgálata nélkül. Ugyanez vonatkozik az Iránt sújtó szankciók megszüntetésére vagy felfüggesztésére, és a szigorú végrehajtási mechanizmusok betartására, “visszaállítva ezzel a kongresszusi szerepet korunk nemzetbiztonsági kérdéseiben való döntéshez”.

Bob Corker szenátor, a Szenátus Külügyi Bizottságának elnöke a szerzője az úgynevezett Iráni Nukleáris Felülvizsgálati Törvényjavaslatnak.

Irán és a P5+1 országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország – elérték a keretmegállapodás megszületést Teherán nukleáris programja kapcsán április 2-án. A felek most azon dolgoznak, hogy véglegesítsék ezt a megállapodást június végéig.

Orientalista.hu – Tia (persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑