Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 08.

Az USA és Izrael közötti szövetség gyengül?

2015. 08. 08.

Barack Obama az USA elnöke megállapodott Irán vezetőivel hogy feloldják a több milliárdos szankciókat és Irán ennek fejében csökkenti az uránium dúsításának százalékát.

A világ többsége támogatta az USA kormányának döntését, a kivételek között  ott volt Benjamin Netanyahu Izrael miniszterelnöke.

Netanyahu véleménye szerint Irán nem fogja betartani a megállapodást és nem áll messze a nukleáris fegyverek előállításától. Obama diplomatikusan fogalmazva  elutasította Netanyahu azon kérését amely Irán tovább szankcionálására irányult.

 Az USA elnöke így nyilatkozott: “Tudom, hogy könnyű az emberek félelmeiben játszani, nagyító alá vetni a veszélyeket, csak azért hogy Münchenhez lehessen hasonlítani minden  diplomáciai kísérletet, de ezen viták egyike sem állja meg a helyét, mint ahogyan nem állta helyét 2002-ben és 2003-ban sem és ma sem kell hogy így legyen.”

Keményebb hangnemben azt is elmondta hogy a világ java része támogatja a megállapodást: ” Sokáig vitáztam arról hogy a háborús pártot addig nem tudjuk legyőzni amíg  nem azonosítjuk ennek a valós okát”.

Obama ezt tegnap szókimondóan meg is tette: “Minden nemzet aki nyilvánosan megjegyzést fűzött ehhez a megállapodáshoz támogatta is azt kivéve Izraelt és Izraelnek nagyon sok barátja van ebben az országban. Az elmúlt pár héten ismétlődően kihívtam mindenkit aki a megállapodás ellen volt, hogy hozzanak fel egy ettől jobb alternatívát de folyton azokat a vitákat hallom amiket az Irak elleni háború idején is hallottunk ,hogy ezt nem lehet diplomáciailag megoldani Iránnal nem lehet diplomatikus úton bánni. Azok akik azt mondják hogy álljunk el ettől a megállapodástól azok  egy fajta fantáziát árulnak.”

Ezekkel és hasonló szavakkal fejtette ki Obama, Izrael miniszterelnökével szembeni elégtelenségét.

Vajon lesz ebből egy rosszabb diplomáciai kapcsolat az USA és Izrael között? Vajon Irán és és az Egyesült Államok szorosabb diplomáciai kapcsolatba kerülhetnek?

Az tény, hogy az izraeli lobbi igen erős főleg a republikánusok körében. Nem véletlen, hogy  Ed Royce az  az amerikai képviselőház külügyi bizottságának  republikánus elnöke határozattervezetet terjesztett elő az iráni nukleáris program csökkentéséről szóló megállapodás elvetéséről.

Barack Obama elnökségéből, már csak másfél év van hátra és mindenképp pártja mögé akarja sorakoztatni a demokrata szavazókat, hogy a jövő évi választásokon esélyük legyen nyerni. Nem véletlen, hogy Iránnal kapcsolatos  külügyi politikája  a katonai beavatkozással szemben, inkább  a diplomáciai megoldásra összpontosul.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑