Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 06. 28.

Az USA ismét légitámadást hajtott végre Szíriában és Irakban

2021. 06. 28.

Az Egyesült Államok vasárnap közölte, hogy ismét légicsapásokat hajtott végre Irán által támogatott milíciák ellen Szíriában és Irakban, ezúttal annak megtorlásául, hogy e milíciák robbanószerrel felszerelt drónokkal és rakétákkal támadtak Irakban amerikai katonákat és létesítményeket. Egy civilszervezet szerint a légicsapásoknak legkevesebb öt halálos áldozata van.

Az amerikai erők közleménye szerint két szíriai és egy iraki helyen támadtak műveleti létesítményeket és fegyverraktárakat. Mindegyik hely közel van az iraki-szíriai határhoz. Arról nem szóltak, hogy támadásaiknak vannak-e áldozatai vagy sérültjei tudomásuk szerint.

A légitámadásokat Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre. Az elnök, aki öt hónapja lépett hivatalba, immár másodszor rendelt el légitámadásokat Irán-barát milíciák ellen. Először februárban egy szíriai célpont ellen, miután onnan rakétatámadások értek amerikai létesítményeket Irakban.

A Pentagon a mostani légitámadással kapcsolatos közleményében hangsúlyozta: Biden elnök eltökélt abban, hogy megvédi az amerikai katonákat. Két milícia ellen intéztek most támadást: a Kataib Hezbollah és a Kataib Szajjid as-Suhada ellen – olvasható a minisztériumi közleményben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet úgy tudja, hogy a légicsapásokban meghalt legkevesebb öt iraki fegyveres, és több másik megsebesült.

A SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy a támadásokban meghalt egy gyerek, és három felnőtt megsebesült.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑