Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Biztonságpolitika

2018. 04. 09.

Az USA jóváhagyja Szaúd-Arábia 1,3 milliárdos fegyvervásárlását

2018. 04. 09.

Az amerikai közigazgatás zöld jelzést adott egy 1,3 milliárd dolláros fegyverértékesítéshez Szaúd-Arábiába, figyelmen kívül hagyva azt a jelentést, amely szerint az USA fegyverei nagymértékben növelték a polgári halálesetek számát Rijád Jemenben folytatott háborújában.

 Donald Trump elnök adminisztrációja a Kongresszusnak csütörtökön számolt be a tervezett értékesítésről, közölte a külügyminisztérium.

 A Szaúd-Arábiába értékesítendő fegyvercsomag részét képezi mintegy 180 db Paladin önjáró tüzérségi harcjármű (más néven önjáró tarack).

 Paladin M109A6 típusú, 155 mm-es ágyútarackot a United Defense LP, Ground System Division és a Paladin Production Operation Centre gyártja az USA-ban. Az önjáró tarack a Shoot and scoot harcászati eljárást alkalmazza: lövés után azonnal tüzelőállás-váltás következik. A 155 mm-es M284-es ágyútarack maximális lőtávolsága 30 km.

 A Kongresszusnak 30 napja van arra, hogy megvétózza az értékesítést Szaúd-Arábiába, de nagy valószínűséggel jóvá fogja hagyni.

 Ez a második legnagyobb fegyverkereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között, amelyet a szaúdi koronaherceg Mohammed bin Salman USA-ban tett látogatása során kötöttek. A fiatal herceg két héttel ezelőtt érkezett Washingtonba, és ez idő alatt már aláírt egy több mint 1 milliárd dolláros rakéta megállapodást.

 Szaúd-Arábia volt az első ország, amelyet Trump tavalyi hivatalba lépést követően meglátogatott. Rijádi látogatása alkalmával bejelentették, hogy Washington egy 10 évre előirányzott időtartam alatt közel 110 milliárd dollár értékben adhat majd el katonai felszereléseket Szaúd-Arábiába. A külügyminisztérium hozzátette, hogy a két ország közötti fegyverkereskedelem értéke egy évtized alatt 350 milliárd dollárra nőhet.

 Annak ellenére köttetnek a tömeges fegyvereladásokról szóló megállapodások, hogy az Egyesült Államokat nemzetközi felhívások által ismételten figyelmeztették arra, hogy szüntesse meg Szaúd-Arábia korszerű fegyverekkel való ellátását, mivel a királyság, a jelentések szerint, azokat a pusztító jemeni háborúban veti be.

 Mintegy 14 000 ember halt meg közel három év alatt Szaúd-Arábia Jemenben folytatott háborújában.

 Washington tagadta, hogy a háborúban közvetlenül látja el a szaúdiakat fegyverekkel, ugyanakkor számos jelentés tanúsítja, hogy amerikai fegyverek okoztak tömeges halált a háború civil áldozatainak tekintetében.

 Mindeközben az amerikai hadsereg a múlt hónapban elismerte, hogy az USA Központi Parancsnoksága nem követi nyomon, hogyan alkalmazza Rijád a Washington által szállított repülőgépeket és lőszereket.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) a múlt hónapban revelálta, hogy az Egyesült Államok az utóbbi öt évben 25 százalékkal növelte fegyvereladásainak számát, hozzátéve, hogy az USA fegyverexportjának felét Közel-Keleti országok vásárolták fel, amelyeken belül Szaúd-Arábia a katonai beszerzések 225 százalékos emelkedését jegyezte.

 Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑