Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Menekültügy

2017. 12. 05.

Az USA kilép az ENSZ menekültügyi megállapodásából

2017. 12. 05.

Donald Trump amerikai elnök döntésének értelmében az Egyesült Államok kilép annak az átfogó ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén hivatott segíteni.

Washington a szuverenitására és arra is hivatkozik: összeegyeztethetetlennek tartja az ENSZ tervét a saját bevándorlási politikájával – jelentették hírügynökségek az amerikai ENSZ-képviseletet idézve.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag – igaz, nem kötelező erejű határozatban – döntött a világszervezet közgyűlése, a részletes javaslatot pedig az ENSZ menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie, és azt a 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie.

TRUMP NEM ENGED KÍVÜLRŐL BELESZÓLÁST A BEVÁNDORLÁSPOLITIKÁJÁBA

A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amelyeket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárásban, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre, illetve hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program. Az amerikai közlemény szerint a megállapodást 2018-ban, konszenzussal szándékoznak elfogadni, írta a távirati iroda.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában, és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele – tette hozzá. Úgy véli, a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.

A jelenleg 325 milliós Egyesült Államok évente mintegy egymillió bevándorlót fogad. De Trump elnök már több szigorítást vezetett be a menekültpolitikában, kinyilvánítva: Amerika a magasan képzett bevándorlók érkezésében érdekelt. Az elnök nemrég az évente és világszerte ötvenezer embernek kedvező sorsolásos letelepedési engedély, az úgynevezett vízumlottó végét is bejelentette, miután egy merénylőről kiderült, hogy így juthatott be az Egyesült Államokba.

A tervezett migrációs megállapodás már a második egyezség az ENSZ keretein belül, amely alól a január óta hivatalban lévő Trump-kormány kivonja magát, emlékeztet a Breitbart amerikai hírportál. Az elnök augusztusban arról értesítette a világszervezetet, hogy Washington fel kívánja mondani a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezményt. De az amerikai külügyminisztérium azt is közölte: az USA hajlandó visszatérni annak hatálya alá, ha vállalkozásai, dolgozói, népe és adófizetői számára kedvezőbb feltételeket lát majd benne.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑