Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 03. 26.

Az USA közel 7000 harckocsi elhárító rakétát adott el Szaúd Arábiának

2018. 03. 26.

Az Egyesül Államok Kongresszusa jóváhagyta 7000 db TOW 2B típusú harckocsi elhárító rakéta eladását Szaúd Arábia számára. A sivatagi monarchia ugyanis tovább folytatja a háborút Jemen ellen.

A Pentagon külföldi katonai jellegű kereskedelemért felelős osztálya szerint az eladás értéke közel 670 millió dollár. A rakétákon kívül Szaúd Arábiának logisztikai támogatásra is szüksége van, ezért bejelentették, hogy harci járműveket is vásárolnának. Szóba került Abrams harckocsik és Apache harci helikopterek beszerzése is. A megvételre kerülő termékekről egyenként fognak szerződést kötni 300 millió dollár és 107 millió dolláros szerződések formájában.

A Külügyminisztérium katona-politikai ügyekért felelős osztálya szerint ezzel az eladással nem sérülnek nemzeti érdekek, és a nemzetbiztonságot se veszélyezteti, hiszen egy ,,baráti,, országnak adnak el fegyvereket. A fegyvereladás nem meglepő, hiszen az USA és Nagy-Britannia évek óta támogatja a Jemenben folyó népirtást. Mindkét ország már több alkalommal adott el fegyvereket Szaúd Arábiának. A britek tiltó listán lévő fegyvereket, mint például kazettás bombákat is eladtak a szaúdiaknak.

Szaúd Arábia kormánya be is jelentette, hogy 6600 db TOW 2B (BGM-71F széria) rakétát vásároltak és ezen kívül igényt tartanak M1A2 Abrams harckocsikra, M2 Bradley harci járművekre, könnyű páncélzatú harci járművekre, M198 tüzérségi ütegekre, Apache harci helikopterekre és Schweitzer 333, valamint Bell 406CS típusú helikopterekre.

A szaúdi hadsereg haditechnikai fölényben van Jemenben, ám a jemeni hadsereg az utóbbi időben jelentős veszteségeket okozott nekik. Több jemeni videó is megtekinthető az interneten ahol a jemeni harcosok szaúdi harckocsikat és más harci járműveket semmisítenek meg. A legutóbb egy szaúdi F-15 típusú vadászrepülőt lőttek le egy orosz gyártmányú (R-27) légvédelmi rakétával. A szaúdi hadsereg azonban nem veszi figyelembe, hogy a célpontjai katonai vagy civil jellegűek e. Támadásaik során előszeretettel bombáznak iskolákat és kórházakat is. Mindezt a nyugati országoktól vásárolt fegyvereikkel. Tehát az amerikaiak és a britek eddig 13 600 embert gyilkoltak meg Jemenben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Nationalinterest)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑