Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 03. 15.

Az USA külügyminisztériuma már nem megszállt területként hivatkozik a Golán-fennsíkra éves jelentésében

2019. 03. 15.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán kiadta éves jelentését a világszerte tapasztalt emberi jogi visszaélésekről, és először utalt a Golán-fennsíkra mint “izraeli irányítás alatti területre” nem pedig “megszállt”-ra.

Izrael az 1967-es háború alatt foglalta el a Golán-fennsíkot és csatolta az országhoz, melyet a nemzetközi közösség mind a mai napig nem ismer el.

A szíriai háború fényében Izrael az elmúlt években fokozta erőfeszítéseit a baráti kormányok felé, hogy ismerjék el, hogy Izrael soha nem adja vissza a stratégiailag fontos területet Szíriának, de eddig egyetlen ország sem lépett az ügyben.

Izrael tavaly a Trump-kormánynál és a Kongresszusnál is lobbizott a Golán-fennsík izraeli szuverenitásának elismeréséért. A riport nyelveztében bekövetkezett változás nyilván nem ér fel a terület elismerésével, de egy határozott lépést tesz felé.

Egy amerikai vezető külügyi tisztviselő azonban igyekezett csökkenteni a változás jelentőségét, mondván az USA irányelve a Golán-fennsík és Ciszjordánia jogi helyzetére vonatkozóan nem változott.

A Kék-Fehér listát vezető Beni Gánc, Benjamin Netanjahu fő vetélytársa az áprilisi választásokon, izraeli riportok szerint úgy véli, hogy a Trump-kormány Netanjahu segítése érdekében elismerné Izrael szuverenitását a Golán felett.

A másik jelentős változás a jelentésben, hogy nem tartalmazza a “megszállt” kifejezést Ciszjordánia kapcsán.

A tavalyi jelentésben a korábbi “Izrael és a megszállt területek” cím helyett már “Izrael, Golán-fennsík, Ciszjordánia és Gáza” szerepelt, de a szövegben hatszor bukkant fel a “megszállt” szó, összehasonlításul az Obama-kormány idején ez a szám 40 körül mozgott.

A jelentés többi része nagyjából hasonló a korábbi évekéhez, katalogizálja az Izraeli Védelmi Erők, a Hamasz és a Palesztin Hatóság emberi jogi visszaéléseit.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑