Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 04. 21.

Az USA szerint amit az Al-Kaidának szabad azt a jemeni Húsziknak nem

2015. 04. 21.

Amerikai repülőgép-hordozót vezényeltek a jemeni partok közelébe, hogy más amerikai hadihajókkal együtt megakadályozza a húszi csapatoknak szánt iráni fegyverszállításokat – közölte hétfőn az amerikai haditengerészet.

Miközben az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét az Ádeni-öbölben és az Arab-tenger déli régióiban, a Fox News hírtelevízió értesülései szerint egy mintegy nyolc hajóból álló iráni konvoj is közeledik Jemen felé, amely feltételezések szerint fegyvert szállíthat a húsziknak.

Szaúd-Arábia és szövetségesei hetek óta bombázák Jement azzal az indokkal, hogy megdöntsék a Húszik támogatásával kirobbant népi felkelést.

A vahabita királyság szárazföldön, az USA azArab tenger felől vette blokád alá Jement. Eközben szaúdi forrásokból anyagi és fegyver támogatás jut el a jemeni Al-Kaidának,hogy felfegyék a harcot a jemeniekkel.

Az Egyesült Államok tud a szövetségese által finanszírozott terrorszervezet felfegyverzéséről és támogatásáról, de mégsem tesz semmit .

Inkább a térségbe vezényelte  Theodore Roosevelt repülőgép-hordozót és az azt kísérő, irányítható rakétákkal felszerelt Normandy cirkálót.  A Perzsa-öbölt vasárnap hagyták el és az t az Arab-tenger felé tartanak, hogy csatlakozzanak a blokád fenntartásához.

A térségben jelenleg mintegy kilenc amerikai hadihajók tartózkodik, cirkálók és rombolók, amelyek hajók átkutatására kész egységeket szállítanak. A csoporthoz három támogató hajó is tartozik.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője, anélkül hogy kitért volna az amerikai hadihajók mozgására, kijelentette: az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Irán bizonyítottan fegyverekkel látja el a húszikat. Szavai szerint ezzel Teherán a közel-keleti térséget destabilizáló tevékenységet folytat.

Arról viszont mélyen hallgat Earnest, hogy Szaúd-Arábia  az Islah Pártot fegyverzi és támogatja ami köztudod, hogy a helyi Al-Kaida politkai szárnyaként működik.

A haditengerészet közleménye szerint az amerikai jelenlét a jemeni instabilitás miatt nőtt meg a térségben, és célja a létfontosságú hajózási útvonalak biztosítása.

Az amerikai haditengerészet általában konszenzusos döntéssel kutat át hajókat. Amerikai egységek a jemeni konfliktus kezdete óta  ebyenlőre még nem léptek iráni járművek fedélzetére.

Orientaista.hu – Sinoda (Forrás: MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑