Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 01. 06.

Az USA vezette koalíció az Iszlám Állam helyett Szíria infrastruktúráját bombázta szét

2017. 01. 06.

Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államok vezette koalíciót, hogy “szisztematikusan” rombolta le Szíria gazdasági infrastruktúráját, míg a takfiri ISIS terroristák kezén lévő olajkitermelő létesítményeket eszébe sem jutott megtámadni, számolt be a Press TV.

Igor Konashenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője erről szerdán beszélt, nem sokkal azután, hogy John Brennan CIA igazgató azt állította, Moszkva olyan politikát folytat, amellyel „felégetik maguk mögött az országot”.

igor-konashenkov-vezerornagy-az-orosz-vedelmi-miniszterium-szovivoje-tart-beszedet-moszkvaban-2016-oktober-20-an-ap

Igor Konashenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

“Brennan tisztában volt azzal a ténnyel, jóval az orosz offenzíva megkezdése előtt, hogy a koalíció szisztematikusan rombolja le Szíria gazdasági infrastruktúráját, hogy a törvényes kormányt gyengítse…, figyelmen kívül hagyva a civilek nehéz sorsát, ami több millió menekültet eredményezett”,–  mondta Konashenkov.

Az Egyesült Államok által vezetett koalíciót amiatt is bírálta, hogy az ISIS kezén lévő olajmezők ellen viszont nem indított támadásokat.

“Meglepő módon a koalíció nem támadta az ISIS által elfoglalt olajkitermelő létesítményeket, amelyek az illegális olajkereskedelem kapcsán több tízmillió dollárt biztosítottak havi szinten a terroristáknak, lehetővé téve, hogy a világ minden részéről toborozzanak zsoldosokat”, – jelentette ki Konashenkov.

Az orosz tisztviselő szintén hangsúlyozta, hogy Washingtont „előbb-utóbb” felelősségre fogják vonni a Szíriában tanúsított viselkedése miatt.

Egy francia Rafale vadászgép száll fel 2016. december 9-én a Földközi-tenger keleti részén lévő Charles-de-Gaulle repülőgép-hordozó fedélzetről az USA vezette koalíció bombázásainak részeként, amelyek állítólag a ISIS  terroristákat célozza – AFP

Moszkva a damaszkuszi kormány kérésére 2015 szeptemberében kezdte meg hadjáratát a ISIS és más terrorista csoportok ellen. Légicsapásaival a szíriai erők terrorizmus elleni műveleteit segítette a külföldi támogatású fegyveresek ellen, akik 2011 óta végeznek szörnyű pusztítást a közel-keleti államban.

Az USA vezette koalíció 2014 szeptembere óta folytat légitámadásokatDamaszkusz vagy ENSZ bármiféle engedélye nélkül Szíriában, elmondásuk szerint az ISIS terroristák ellen. Elemzők azonban sikertelennek értékelték hadjáratukat, mivel civil áldozatokhoz vezetett és képtelen volt szembeszállni a terrorizmussal.

Konashenkov hangsúlyozta beszédében, hogy Szíriában a december 30-án életbe lépő országos tűzszünetet Irán és Törökország hozzájárulása tette lehetővé és nem a távozó amerikai kormány vagy a CIA hozzájárulása.

A fegyverszünet, amely az Iszlám Állam és Fateh al-Sham (Nuszra Front) terrorista csoportokra nem vonatkozik, nyolc nappal azután jött, hogy a szíriai hadsereg bejelentette, hogy teljes ellenőrzése alá vonta a stratégiainak számító Aleppó várost és „végzetes csapásnak” nevezte a terroristákra nézve a győzelmet.

Orientalista.hu – (Perisanews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑