Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 02. 09.

Az USA vezette koalíció megtámadta a Szíriai Arab Hadsereget Deir Ezzorban (videó)

2018. 02. 09.

Február 7-én az USA vezette koalíció számos légi csapást mért a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei állásaira Deir Ezzor tartományban. A koalíció azt állította, hogy a Szíriai Arab Hadsereg “egy nem provokált támadást kezdeményezett a Szíriai Demokratikus Erők – SDF – jól kiépített vezetési pontja ellen” hozzátéve, hogy “a koalíció katonái” az SDF milicistáival együtt voltak jelen a támadás során és “önvédelemnek” nevezték a légi csapásokat.

Helyi források szerint az USA a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei Khaszham város közelében lévő állásait vette célba, ami az Eufrátesz-folyó keleti partján fekszik, ahol szintén néhány összecsapást jelentettek a Szíriai Arab Hadsereg és az SDF milíciái között. Korábban dzsihádista források arról számoltak be, hogy a Szíriai Arab Hadsereg kiinduló pontként tervezi felhasználi Khaszhamot az SDF milíciái elleni támadásra a “CONICO” földgázfeldolgozó létesítmény térségében és a Dzsafar olajmezőn. Habár ezeket a jelentéseket nem támasztották alá bizonyítékokkal.

Nincs kétség felőle, hogy az USA vezette koalíció kihasználja az incienst a Szíriai Arab Hadsereg és a kurd vezetésű SDF közötti ellentétek további mélyítésére. A hónap elején Damaszkusz megengedte, hogy kurd fegyveresek nagy menetoszlopa haladjon át a kormányerők ellenőrizte területeken át az Afrini járásba, ahol Törökország és dzsihádista szövetségesei hadműveletet hajtanak végre a YPG erői ellen, amelyek a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) legnagyobb részét alkotják. Habár a felek közötti viszony továbbra is nagyon bonyolult.

Február 7-én a kurd Népi Védelmi Bizottságok média részlege bemutatott egy videó felvételt, amelyen két irányított páncéltörő rakétát lőnek ki a Török Fegyveres Erők harckocsijaira. Állítólag mindkét harckocsi megsemmisült. Ugyanazon a napon jelentések bukkantak fel, hogy a Török Fegyveres Erők két tagja meghalt az afrini hadműveletben.

Eközben a Török Fegyveres Erők és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű dzsihádista csoportok elfoglalták a Hawiz magaslatot és újra benyomultak Shajkh Khuruszba. Február 8-án a harcok tovább folytatódtak.

A Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei, a Tigris Alakulatok és a szövetséges paramilitáris egységek nagy kiterjedésű területet tisztítottak meg az ISIS terrorszervezethez tartozó dzsihádista csoportoktól az északkelet-hamai katlanban. Az ISIS-hez hű terrorszervezetek továbbra is ellenállnak Szurudzs, Ibn Wardan Kasztel településeken és több kisebb ponton, a még uralmuk alatt lévő kisebb körzetben.

A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció, kihasználva a Szíriai Arab Hadsereg ISIS ellenes műveleteit, folytatta próbálkozásait, hogy megtámadja a kormányerők állásait nyugatra és északra Abu Al-Duhurtól. A heves összecsapások folytatódnak.

Orientalista.hu  – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑