Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2017. 02. 26.

Az utolsó szárnyas oroszlánok által védett város

2017. 02. 26.

Perszepolisz (óperzsául: Párszá) az utolsó hely a világon, ahol a szárnyas oroszlán szobrok még eredeti helyükön állnak, őrizve a Termékeny Félhold dicső múltjának emlékét – a másik ilyen hely Irakban volt, de az ottaniakat az ördög fekete serege lerombolta.

Takhter Jamshid, ahogyan ma az ott lakók hívják, a bölcs Kurus király birodalmának a központja, ami 2500 éve áll a sok háború és fosztogatás ellenére, sőt annak ellenére is, hogy Irán utolsó királya, Mohammad Reza Pahlavi Shah, a bukása előtt próbált minden mozdíthatót kiásatni és nyugati múzeumokba küldeni. Sok, ókorból fennmaradt helyi mendemonda terjed az oroszlánok szobrairól, az egyik leghíresebb az, miszerint az oroszlánok megmozdultak, amikor alkalmatlan király akart a trónra ülni és elkergették a helyéről.

Az utolsó évtizedekben, az iráni forradalom győzelme után, miközben az ország új vezetősége sokkal nagyobb gondokkal volt elfoglalva, egy helybéli vallási vezető a város szobrait le akarta romboltatni, mert szerinte ezek a bálványimádás tárgyai voltak a múltban. Ez a sejk azonban szívinfarktust kapott, mielőtt mindezt végrehajthatta volna.
Most pedig jöjjön pár csodálatos kép ezekről a különleges romokról, melyeket egy kedves olvasónk küldött nekünk, aki nemrég járt ott.

.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑