Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2022. 01. 30.

Azbej Tristan: 360 millió keresztényt üldöznek hitük miatt a világon

2022. 01. 30.

Napjainkban is 360 millió keresztényt üldöznek hitük miatt szerte a világon – fogalmazott a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap a Kereszt-tűzben című kiállítás veszprémi megnyitóján.

Azbej Tristan közölte: 2021-ben naponta átlagosan 16 keresztényt öltek meg Jézusba vetett hitükért.
Rámutatott: a világon elsőként Magyarország emelte szakpolitikai szintre az üldözött keresztények és a velük együtt szenvedő más közösségek tagjainak megsegítését.

A Hungary Helps Program révén már mintegy félmillió embernek segítettek a szülőföldjükre visszatérni, vagy ott megmaradni – mondta az államtitkár hangsúlyozva, hogy a bajt helyben kell megoldani és nem a bajba jutottakat kell Európába hozni.

Azbej Tristan tájékoztatása szerint a Kereszt-tűzben című kiállítást Magyarországon Budapest után először Veszprémben mutatják be, az egyház “egyik legerősebb bástyájában”. Az interaktív tárlat korábban az amerikai főváros, Washington mellett New Yorkban, a Vatikánban, Münchenben és Bécsben is látható volt – idézte fel.

A kiállításmegnyitót a Pannon Ifjúság Fejlesztéséért Alapítvány és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) veszprémi szervezete által rendezett Híd a generációk között című keresztény könnyűzenei találkozó és közéleti workshop részeként tartották. Programjaik célja a keresztény kultúra népszerűsítése és generációk összekötése – mondta Halmay Gábor, az IKSZ helyi elnöke.

A Kereszt-tűzben című kiállítás az intézmény tájékoztatása szerint február 25-ig díjmentesen látogatható a veszprémi Hangvilla egyik kamaratermében.

Fél évtized alatt félmillió embernek segített a Hungary Helps program

Budapest, 2022. január 12., szerda (MTI) – Fél évtized alatt félmillió embernek segített Magyarország a Hungary Helps programmal világszerte – közölte a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a program megvalósításáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerda este.

A program nemcsak abban segítette az üldözötteket, hogy kitartsanak szülőföldjükön, de esetenként még a migrációt is sikerült megfordítani. A polgárháború sújtotta Szíriába például mintegy ezer elmenekült család tért vissza a magyar állam segítségével – mondta Azbej Tristan.

Jelezte, nemrég Balog Zoltánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével Szíriában járt. A polgárháború következtében a 23 milliós ország lakosságának fele elhagyta otthonát, s mintegy félmillió civil áldozata volt a harcoknak, a tíz éve még 2,3 milliós keresztény közösség pedig már kevesebb mint egymilliós. Sokan elmenekültek, de az iszlamista terroristák népirtást is elkövettek a keresztények között – fűzte hozzá.

A harcok az ország nagy részén elcsitultak, de gazdasági összeomlás és nyomor sújtja a szíriaiakat. Sokan elhagyták az országot, de az ott élő keresztény közösség ragaszkodik szülőföldjéhez, mely egyébként a kereszténység legősibb területei közé tartozik. Nekik segít Magyarország a Hungary Helps programmal – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Szuverén Máltai Lovagrend kitüntette Azbej Tristant

A Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi kitüntetés parancsnoki keresztjével tüntette ki Azbej Tristant, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárát – közölte a rend budapesti nagykövetsége pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az elismerést Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete csütörtökön adta át az államtitkárnak.

A Pro Merito Melitensi kitüntetés olyan érdemek elismerésére szolgál, amelyek segítik a rend több mint kilencszáz éve változatlan küldetésének megvalósítását: a hit védelmét és a betegek, elesettek támogatását – idézték Ugron Imrét.
A nagykövet elmondta: a lovagrend évek óta együtt dolgozik a Hungary Helps programmal, egyebek mellett a közel-keleti keresztények érdekében. Közös munkáik közül kiemelte egy elpusztított kórház újjáépítését Irakban, a ninivei térségben és a Libanonban, a bejrúti kikötői robbanás miatt romba dőlt keresztény negyed lakóinak támogatását az újjáépítésben és az élet újrakezdésében.

Hozzátette: a Máltai Lovagrend a világ 120 országában nyújt segítséget önállóan vagy kormányokkal és más szervezetekkel együttműködve. Azbej Tristan személyesen is sokat tett azért, hogy a lovagrend és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság között 2019-ben megkötött együttműködési megállapodás sikeres legyen, és a magyar kormány támogatásával helyben tudjanak segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Azbej Tristan a kitüntetés átvétele után elmondta, különös értéke van annak, hogy egy olyan szervezettől kapja az elismerést, amelynek több mint 900 éves tapasztalata van az elesettek támogatásában, és amely az ötéves Hungary Helps program harcostársa. Hozzátette: az együtt végzett munka során megtapasztalhatta azt, hogy nemcsak adnak, a magyar emberek jóvoltából, hanem kapnak is: élő példát az erős hitre, amelyre Európának most nagy szüksége van.

A közlemény szerint az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, miniszterelnöki biztos, Marwan Sehnaoui, a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, Szabadhegy Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑