Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 09. 27.

 Azerbajdzsán polgári célpontokat támadott Hegyi-Karabahban

2020. 09. 27.

Polgári célpontok ellen intézett támadást az azeri haderő a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. Ezt Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök jelentette be vasárnap reggel.

Az örmény védelmi minisztérium közlése szerint az incidensre adott válaszul az örmény hadsereg lelőtt két azeri katonai helikoptert és három drónt.

Szintén örmény forrás szerint az azeri haderő Hegyi-Karabah régió székhelyén, Sztepanakertben is támadott több célpontot, bár az nem derült ki, hogy mik voltak ezek.

Az azeri védelmi minisztérium azt írta közleményében, hogy “ellenoffenzívát indított a teljes frontvonalon, hogy véget vessen az örmény haderő műveleteinek, és megvédje a civil lakosságot”.

Baku elismerte egy helikopter elvesztését, de közölte, hogy a légi jármű személyzetéből senki sem sérült meg. Az azeri és az örmény támogatást élvező erőket egymástól elválasztó vonal sűrűn aláaknázott senkiföldje, vagyis nem lakott területen húzódik – jegyezték meg hírügynökségi tudósítások.

Örményország és Azerbajdzsán régóta hadban áll az utóbbitól elszakadt, túlnyomórészt örmények lakta régió, Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. Az itt élő örmények a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kihirdették a terület függetlenségét, amit Azerbajdzsán azóta sem ismer el. 1994-ben fegyverszünetet kötöttek a felek, de azóta is rendszeresek a fegyveres összetűzések, kisebb-nagyobb villongások Hegyi-Karabahban és az azeri-örmény határ mentén.

A két egykori szovjet köztársaság között az elmúlt hónapokban a korábbinál intenzívebbé váltak a határmenti összecsapások.

MTI

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑