Irak

2015. 12. 08.

Bagdad felszólítása ellenére maradnak a török katonák IrakbanMa jár le a 48 órás bagdadi ultimátum, amit Ankarának szabtak meg, hogy vonja ki kontingensét az észak-iraki területekről.

Múlt hét pénteken a bagdadi kormány közlése szerint egy zászlóaljnyi, több harckocsival és ágyúval felszerelt alakulat lépett Irak területére anélkül, hogy a bagdadi hatóságok engedélyezték volna a műveletet. Irak a szuverenitásának megsértéseként tekint az ügyre.

„Törökország a terrorizmus elleni harc címén jelen van a térségben. Pedig az iraki kormány rendkívül érzékeny ebben a kérdésben.” – közölte Mauman Kortulmous iraki miniszterelnök-helyettes.

Ankara öt nappal ezelőtt mintegy 20-25 harckocsiból álló konvojt küldött Irak második legnagyobb városa, Moszul közelébe. Az észak-iraki várost jelenleg az Iszlám Állam ellenőrzi. A török kontingens kb. 150 fős, állításuk szerint az iraki kurd fegyveres erők kiképzésében vesznek részt, bár erre engedélyt nem kaptak a bagdadi hatóságoktól. A török kormány álláspontja szerint kötelességük Irak területén maradni, míg a kiképzés tart.

A történelmi kurd-török viszály ellenére az iraki kurd milícia, a Peshmarga és az iraki kurd autonóm kormány kitűnő kapcsolatot ápol Ankarával. Erbil legutóbb megvédte Ankarát azon vádakkal szemben, miszerint a török kormány török területeken szemet huny az Iszlám Állam olajbiznisze fölött.

Az iraki kormány az ultimátum lejárta után az ENSZ felé panasszal fog élni, illetve csapatokat  is küldhet a török hadosztály ellen.

Orientalista.hu – Sinoda

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com