Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 09. 28.

Bagdad katonákat küld Kirkukba, hogy átvegye az olajmezők ellenőrzését a kurdoktól

2017. 09. 28.

Az iraki parlament felhatalmazást adott szerdán a kormányfőnek arra, hogy küldjön katonákat a vitatott hovatartozású, jelenleg kurd irányítás alatt álló, kőolajban gazdag Kirkuk térségébe, és vegye át az ellenőrzést az olajmezők felett – jelentette az iraki állami televízió.

Az iraki parlament felhatalmazást adott szerdán a kormányfőnek arra, hogy küldjön katonákat a vitatott hovatartozású, jelenleg kurd irányítás alatt álló, kőolajban gazdag Kirkuk térségébe, és vegye át az ellenőrzést az olajmezők felett – jelentette az iraki állami televízió.

Haider al-Abádi miniszterelnök ugyanakkor az iraki honatyák előtt mondott szerdai beszédében kizárta az erőszak alkalmazását a kurdokkal kialakult vitában.

Hangsúlyozta: alkotmányos eszközökkel kikényszeríti az iraki szövetségi kormány fennhatóságát a kurd területeken. Abádi egyben leszögezte, nem kíván harcot az iraki állampolgárok között.

A bagdadi törvényhozás a nap folyamán 13 pontból álló határozatot fogadott el, amely csapatok telepítésére hatalmazza fel a miniszterelnököt Kirkuban és más vitatott területeken. A törvényhozás a dokumentumot később úgy módosította, hogy Bagdadnak tartózkodnia kell bármiféle párbeszédtől a kurdokkal, míg semmissé nem nyilvánítják a szeptember 25-i népszavazás eredményét.

A határozat felszólítja emellett a központi kormányt, hogy vonja felelősségre a referendum megtartásával vádolt Maszúd Barzani kurd elnököt. A nap folyamán elfogadott változtatások ugyanakkor nem kötelező erejűek.

Sokat ér az olaj

A kurd harcosok 2014-ben vették át a hatalmat az etnikailag vegyes lakosságú olajtermelő Kirkuk tartományban, miután az iraki hadsereg menekülni kényszerült az Iszlám Állam terrorista szervezet előretörése miatt. A kurdok így megakadályozták, hogy az olajmezők a dzsihadisták kezére jussanak.

Kirkuk tartományra a kurdok régóta igényt tartanak, bár a területen jelentős számban élnek türkmén és arab közösségek is.

A bagdadi parlament által szerdán elfogadott határozatban előírták: a kirkuki olajmezőket vissza kell helyezni az iraki olajügyi minisztérium fennhatósága alá.

Az iraki törvényhozók továbbá azt is követelték, hogy zárják be az autonóm kurd régió fővárosában, Erbílben működő külképviseleteket és konzulátusokat.

A kurd függetlenségről hétfőn tartott népszavazáson a jogilag a kurd autonóm régióhoz tartozó területeken kívül szavazhattak még Kirkuk és Dijála kormányzóság, valamint Ninive kormányzóság főképpen kurdok lakta településein is.

Az iraki kurdok mintegy 93 százaléka támogatta egy önálló állam létrehozását – ismertette a hivatalos eredményeket szerdai sajtótájékoztatóján Handren Mohamed, az erbíli választási bizottság vezetője.

A népszavazáson a tájékoztatás szerint 3 305 925 voksoló, azaz a résztvevők 92,73 százaléka szavazott igennel a Kurdisztán régió és a körülötte lévő kurdok lakta térségek független állammá alakulásáról. Nemmel a voksolók 7,27 százaléka szavazott, míg a választási részvétel 72,16 százalékos volt – közölte továbbá a választási bizottság vezetője.

Törökország felfüggeszti légi forgalmát

Törökország péntek estétől felfüggeszti légi forgalmát az észak-iraki kurd autonóm régióval – közölte szerdán az erbíli török főkonzulátus az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint.

A lépés egyike azoknak a gazdasági és diplomáciai szankcióknak, amelyekkel Ankara és a bagdadi központi kormány a népszavazást követően az észak-iraki régiót sújtja.

Az intézkedés helyi idő szerint péntek 18 órától érinti a török állami légitársaság, a Turkish Airlines, továbbá az AtlasGlobal és a Pegasus Airlines társaságok Erbílbe, valamint Szulejmaníjába közlekedő járatait.

Bagdad múlt héten arra kérte a térség országait, hogy állítsák le a kurdisztáni nemzetközi repülőterekre irányuló járataikat, és kérésének Törökország előtt eleget tett már Irán, Egyiptom és Libanon is.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑