Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 10. 02.

Bagdad kész tanulmányozni egy orosz ajánlatot iraki légicsapásokról

2015. 10. 02.

Bagdad kész lenne tanulmányozni bármilyen orosz javaslatot az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet iraki területen található állásainak bombázásáról – mondta csütörtökön az ENSZ Közgyűlésén részt vevő Haider al-Abádi iraki miniszterelnök a France24 francia hírtelevíziónak adott interjúban. – közölte az MTI.

Arra a kérdésre, hogy az iraki kormány tárgyal-e Moszkvával az IÁ iraki állásainak esetleges bombázásáról, az iraki kormányfő elmondta: “Még nem. De ez egy lehetőség. Ha kapunk ajánlatot, megvizsgáljuk”.

Az orosz külügyminisztérium szinte azonnal jelezte, hogy kész megvizsgálni az iraki légi csapások lehetőségét, ha azt az iraki kormány kéri, vagy arra az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata kötelezi.

“Ha kapunk egy ilyen felkérést az iraki kormánytól, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának van egy határozata, megvizsgáljuk (a légi csapások) politikai és katonai lehetőségét” – mondta egy orosz illetékes a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az orosz légierő Szíriába telepített harci gépei szerdán kezdtek légicsapásokat mérni az IÁ és más, “ismert” terrorista és szélsőséges csoportok ellen, légi támogatást biztosítva a Bashar Al-Assad szíriai elnökhöz hű hadsereg műveleteihez. A beavatkozás néhány órával azután vette kezdetét, hogy az orosz felsőház szerdán felhatalmazást adott Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz fegyveres erők Oroszországon kívüli bevetésére.

A hivatalosan közzétett felsőházi határozat ugyanakkor teljesen általános szövegezésű, nem tesz említést Szíriáról, és sem földrajzilag, sem időben nem szab korlátot a felhatalmazásnak.

“Oroszország tényleg az IÁ ellen akar harcolni és a háborús arzenált az IÁ ellen vezeti” – hangsúlyozta az iraki miniszterelnök.

“(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) szerint Oroszország az Iszlám Államot közvetlen veszélynek tekinti hazája biztonságára” – tette hozzá.

Az iraki kormányfő szerint “nagyon meglepő” lenne, ha az orosz bombázók más csoportot is támadnának, mint az IÁ, miután több mint kétezer orosz (állampolgár) harcol jelenleg az IÁ-val, akik megrögzött harcosok, terroristák, bűnözők”. “Ha ezek hazatérnek Oroszországba, káoszt fognak provokálni. Úgy gondolom tehát, hogy Oroszországnak érdekében áll az Iszlám Állam ellen harcolni, és azt kívánom, hogy hatékonyan tegye” – hangsúlyozta az iraki kormányfő.

Moszkvában öt napja, szombaton jelentették be, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak közös információs központot hozott létre Bagdadban az Iszlám Állam elleni harcra. Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pedig azt mondta keddi tévébeszédében, mielőtt elindult az ENSZ-közgyűlés ülésszakára New Yorkba, hogy Bagdadnak más országokkal, köztük Oroszországgal, Szíriával és Iránnal is meg kell osztania hírszerzési adatait az IÁ elleni harc érdekében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑