Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 12. 28.

Bagoly mondja verébnek – Leterroristázta Assadot a török rezsim diktátora

2017. 12. 28.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán terroristának nevezte Bashar Al-Assad szíriai elnököt, akivel szerinte lehetetlenség a szíriai konfliktus rendezése.

A török elnök Mohamed Al-Baji Kaid Al-Sebsi tunéziai elnökkel tartott sajtótájékoztatót Tuniszban. Erdogan Asssadot államilag támogatott terrorcselekményekkel vádolja és a  egy millió ember haláláért vagyis szíriai háború összes áldozatáért őt tette felelőssé

A szíriai külügyminisztérium Erdogan nyilatkozatára reagálva azzal vádolta a török elnököt, hogy éppen ő az, aki a terrorizmust támogatja és „fő felelőse a szíriai vérontásnak”. A tárca szerint Erdogan korlátlan támogatást ajánlott mindenféle terrorszervezetnek.

Erdogan és rendszere kezdetben az Iszlám Állam terrorszervezettől vásárolta fel az ellopott iraki és szír műkincseket és kitermelt olajat. Majd különböző terrorszervezetek kiképzésében és felfegyverzésében vett részt.  Többek között Erdogan rezsimjének köszönhetően alakulhatott meg a törökországi menekülttáboroknak álcázott kiképzőtáborokban  a Dzsaish Al-Iszlam, a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki és számos iszlamista fegyveres csoport.

Ezeknek a terrorszervezeteknek a támogatásával a török hadsereg Aleppo és Idleb tartományból egy részt megszállás alatt tart. A török hadsereg önhatalmulag  ENSZ vagy más nemzetközi szervezet hozzájárulása nélkül szállt meg szír területeket, ahol tovább folytathatja a terroristák kikképzését.

A török hadsereg terroristák tizezreinek engede meg hogy török területről  támadják meg az észak-szíriai Idleb tartományt amit a terroristák már 3 éve megszálltak. Utánpótlást kizárólag török területről tudnak beszerezni.

Mindemelett  Erdogan országát hatalmas börtönné változtatta, amelyben elfojtják a szabad sajtót. Több tucat újságíró ellen indított el terrorizmus gyanújával eljárásokat, pedig csak egyetlen bűnük volt az Erdogan kormány kritizálása. Több tízezer embert záratott börtönbe, több százezer állami alkalmazottak köztük bírókat, tanárokat, minisztériumi munkatársakat, redőröket, katonákat bocsájtot el a munkahelyükről.

A szíriai konfliktus 2011-es kitörése előtt Erdogan egyik legjobb barátjának tekintette Assad elnököt. Gyakran családi  látogatást tettek egymásnál.

.

Az arab tavasznak nevezet mesterésges térségromboló hullám kitörése után Erdogan neo-oszmán törekvései előtérbe kerültek és hátbatámadta korábbi szövetségesét, hogy egy esetleges szír újrarendezés során területeket szakítson ki déli szomszédjából. De az évek alatt hamar kiderült, hogy Erdogan terve zsákutcába vezetett, ezért hamar politikát váltott, és most az orosz-iráni oldalon próbál érvényesülni.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑