Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2018. 03. 08.

Bahrein: A bíróság helyben hagyta a 10 tüntetőre kiszabott börtönbüntetést

2018. 03. 08.

A bahreini bíróság helyben hagyta a korábban kiszabott börtönbüntetést az ellen a 10 rendszer ellenes síita aktivista ellen akiket korábban már első fokon elítéltek. Azzal vádolják őket, hogy kémkedtek és együttműködtek az Iráni Forradalmi Gárdával. Irán azonban visszautasítja ezeket a vádakat és azt, hogy együttműködne bármilyen csoporttal, mely a bahreini rendszer megdöntésére törekszik.

A bíróság négy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, öt vádlottat 15 év, míg egy vádlottat 10 év börtön büntetésre ítélt. Kilenc vádlottnak visszavonták a bahreini állampolgárságát és fejenként körülbelül 26 ezer dollár pénzbírságot állapítottak meg.

Bahreinben 2011 februárja óta folyamatosak a rendszer ellenes tüntetések. 2011 márciusában a bahreini kormány a szaúdi csapatok segítségével leverte a forradalmat és sok embert meggyilkolt, ám ennek ellenére töretlen az ellenállás az uralkodó Al-Khalifah családdal és a szunnita elittel szemben. 2017-ben már voltak tüntetések és tiltakozások az ellen, hogy az amerikai báb szunnita rendszer semmibe veszi az emberi jogokat, hiszen a rendkívüli állapot miatt katonai bíróságok gyorsított eljárásban ítélik el a letartóztatott tüntetőket. A fogva tartás körülményei is bírálhatóak, hiszen a bahreini börtönökben rendszeresen kínozzák a politikai elítélteket.

Pedig ha komolyan vennék a mindenhol annyira istenített demokráciát akkor az első tisztességes választás elsöpörné a szunnita elitet, hiszen a szigetország lakosságának többsége síita. Azonban Amerika számára a nyugat barát rezsimek esetén nem számítanak az emberi jogok, hiszen a nyugati demokrácia csupán hazugság.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Press TV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑