Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2017. 07. 22.

Bahrein egyre inkább semmibe veszi az emberi jogokat

2017. 07. 22.

Egyre kevésbé tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat Bahrein – erre hívja fel a figyelmet egy helyi jogvédő csoport, arra reagálva, hogy a rezsim megfosztotta állampolgárságától és kiutasította az országból a prominens síita vallási vezető, Abdullah al-Daqaq sejk feleségét.

Safa al-Khawaja, a Behreini Emberi Jogok Központja (BCHR) nevű szervezet tagja arról beszélt az arab nyelvű Lualua televíziónak, hogy a kormányuk fegyverként használja az állampolgári jog visszavonását mindazok ellen, akik fel mernek szólalni a rendszer ellen, így próbálják elhallgattatni az egyre hangosabb ellenzéküket. Hozzátette, hogy mindez annak ellenére történik, hogy számos nemzetközi emberjogi nyilatkozat és törvény magábafoglalja az állampolgársághoz való jogot.

Khawaya arról is beszélt, hogy ez a gyakorlat az ország saját törvényeit is megsérti, melyek szerint az állampolgárságot visszavonni csakis bűncselekmény elkövetése esetén lehet, illetve abban az esetben, ha kiderül róla, hogy veszélyt jelent az országra, de akkor is csak bírósági úton.

A jogvédő szerint ugyanakkor a sejk felesége ellen hozott döntés esetében egyik okról sem lehet beszélni – a nő sem bűncselekményeket nem követett el, sem biztonsági kockázatot nem jelent az öbölmenti királyságra.

Al-Daqaq sejket, aki a bahreini síiták egy fontos vezetője, még ez év április 2-án tartóztatták le, majd 10 év börtönre ítélték. Ez a lépés a rezsim válasza volt a februárban elkezdődött tüntetéshullámra, mely azóta sem halt el. A demonstrálók azt követelik, hogy az Al Khalifah-dinasztia mondjon le a teljhatalomról, s hozzanak létre egy olyan igazságos rendszert, mely a síita és szunnita bahreinieket egyaránt képviseli.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑