Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2015. 11. 03.

Bahrein népe elnyomás alatt él az alapjogaiktól megfosztva

2015. 11. 03.

2011-ben Bahreinben is tüntetések zajlottak és reformokat követeltek az emberek. A szaúdi hadsereg segítségével, vérbefolytották a megmozdulásokat.

Bahreinben az uralkodó család és a hozzá közelálló személyek kezében van a hatalom. 2011-ben a barhreini emberek az utcákra kivonulva adtak hangott követlelésüknek, miszerint legyenek parlaemnti választások, reformokat vezeseenke be az országba. A tüntetők a Gyöngy terén gyülökeztek a forradalmuk is e tér után kapta a nevét.

Sejk Ali Salman egy üzenetében, amit a 11. Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének címzett ez évi Manama Dialógusán a bahreini nép szabadságjogait követelte.

A bebörtönzött vallási vezető, aki Bahrein legnagyobb ellenzékének az al-Wefaq Nemzeti Iszlám Közösség vezetője is egyben, ismételten felszólalt az emberi jogokért és azt mondta, hogy Bahrein népe meg van fosztva a legalapvetőbb jogaitól és a biztonságtól, a demokráciától és az emberi szabadságjogok tiszteletben tartásától.

A legtöbb ember meg van fosztva a biztonságos élettől és magas árat fizet a demokráciát és az emberi jogok követeléséért.

A Manama Párbeszéd pénteken kezdődött Bahreinben és vasárnapig tartott.

Sejk Salman 2014 decemberében lett letartóztatva rezsim váltó nézeteinek terjesztéséért. Manama azzal vádolta, hogy rezsim váltást akar előidézni és külföldről szerez ehhez szponzorokat.

Egy svájci álláspont szerint, amit az ENSZ Emberjogi Tanácsánál fejtettek ki a múlt hónapban, 32 ország ítéli el mélyen a bahreini emberjogi helyzetet, és felszólították a Manama rezsimet, hogy védje meg a békés gyülekezés jogát és készítsenek jelentéseket a tortúrákról, amit az embereknek okoztak.

Salman négy év börtönbüntetést kapott a politikai megnyilvánulásaiért június 16.-án.

Bahrein belügyminiszterének inzultálása és a bahreini törvényeknek való ellenszegülés is szerepelt a vádak között, amiért a bíróság börtönbüntetésre ítélte.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑